Control

/ GENRE ENSI-ILTA 23.11.2007 TÄHDET

Valokuvaajana ja video-ohjaajana tunnettu Anton Corbijn kertoo autenttisesti Joy Divisionin laulajan Ian Curtisin traagisen tarinan.

Tummasävyisestä musiikistaan tunnetun Joy Divisionin laulaja Ian Curtis kuoli vuonna 1980 vain 23-vuotiaana. Brittiyhtyeen debyyttialbumi Unknown Pleasures oli saanut loistavan vastaanoton, ja sen seuraaja Closer oli juuri saatu äänitettyä, kun Curtis teki itsemurhan Yhdysvaltain kiertueen aattona. Curtis oli pitkään kärsinyt masennuksesta ja sairastanut epilepsiaa. Laulajan horjuvaa henkistä ja fyysistä tilaa pahensivat yhtyeen kasvavaan menestykseen liittyvät paineet sekä ristiriidat ihmissuhteissa.

Tyylikkäästi mustavalkoisena kuvattu Control kertoo Curtisin (Sam Riley) vaiheista alkaen vuodesta 1973. Nuori Ian ihailee David Bowieta ja kirjoittelee runoja. Hän ihastuu kaverinsa tyttöystävään Deborahiin (Samantha Morton), ja alta parikymppiset nuoret menevät pikavauhtia naimisiin. Samoihin aikoihin Curtis aloittelee laulajana bändissä, josta on myöhemmin tuleva Joy Division.

Curtisia ja Joy Divisionia käsiteltiin jo Michael Winterbottomin elokuvassa 24 Hour Party People (2002). Winterbottomin elokuva kertoi Joy Divisionin ohella Manchesterin musiikkipiireistä laajalti, kun taas Controlissa keskitytään Ian Curtisin elämään. Joy Divisionin muut jäsenet – jotka jatkoivat Curtisin kuoleman jälkeen nimellä New Order – jäävät elokuvassa taka-alalle. Yhtyeen jäseniä enemmän saa tilaa Curtisin belgialainen rakastajatar Annik (Alexandra Maria Lara).

Control on hollantilaisen Anton Corbijnin ensimmäinen pitkä ohjaustyö. Esikoiseksi se on harvinaisen kypsä suoritus. Corbijn kuvaa Manchesteria ja Curtisin kotikulmia Macclesfieldiä autenttisen tuntuisesti ja valokuvaajan tarkalla silmällä.

Corbijn (s. 1955) ei kameran takana olekaan mikään aloittelija, ja hän tuntee aiheensa. Depeche Moden ja U2:n valokuvaajana sekä video-ohjaajana mainetta saavuttanut Corbijn valokuvasi Joy Divisionia sen alkutaipaleilta asti ja ohjasi videon yhtyeen kappaleesta Atmosphere.

Matt Greenhalghin käsikirjoitus pohjautuu Curtisin lesken vuonna 1995 ilmestyneeseen muistelmateokseen Touching from a Distance. Deborah Curtis on toiminut myös yhtenä elokuvan tuottajana. Vaikka Curtisin elämä sisälsi tuskallisia vaiheita ja päättyi traagisesti, Corbijnin elokuva on muutakin kuin pelkkää pessimististä angstia. Manageri Rob Grettonin (Toby Kebbell) ja musiikkimoguli Tony Wilsonin (Craig Parkinson) hahmot tuovat tarinaan elämänmakuista huumoria.

Curtisia esittävä Sam Riley nähtiin muuten myös 24 Hour Party Peoplessa, jossa hän esitti The Fall -yhtyeen laulajaa. Riley samastuu hauraan Curtisin rooliin lavalla ja sen ulkopuolella niin tehokkaasti, että täysin unohtaa katsovansa dramatisoitua elokuvaa. Erityisen hienoa Controlissa on se, miten Ian Curtis kuvataan tavallisena ihmisenä ilman turhia romantisointeja.

Elokuvan nimi viittaa yhtyeen klassikkobiisiin She’s Lost Control, joka kertoo elokuvassakin nähtävästä epilepsiaan sairastuneesta tytöstä, Curtisin kohtalontoverista. Lisäksi kontrolli nousee elokuvan teemaksi. Ian Curtis halusi kaikin tavoin saada elämänsä kontrolliin mutta menetti siitä lopulta otteensa.

Jussi Huhtala


Aiheeseen liittyvät elokuvat