Doctor Sleep

GENRE ENSI-ILTA 01.11.2019 TÄHDET

Ohjaaja on haukannut ison palan mutta selviytyy siitä.

Stanley Kubrickin Hohto on yksi elokuvahistorian pelottavimpia elokuvia. Stephen King, jonka kirjaan se perustuu, tosin vihaa sitä sydämensä kyllyydestä. Doctor Sleep, Hohdon jatko-osa, julkaistiin vuonna 2013 ja nyt sen elokuvaversio saapuu valkokankaille. Odotukset ovat kovat, sillä sen täytyy olla tyydyttävä jatko-osa sekä Kingin kirjalle että Kubrickin elokuvalle.

Doctor Sleep jatkaa Danny Torrancen tarinaa ja laajentaa Hohdon maailmaa. Danny on nyt aikuinen, alkoholisoitunut mies, joka ei ole koskaan pystynyt käsittelemään Overlookin tapahtumia.

Elokuvan alussa tapaamme elokuvan roiston, Rose the Hatin, joka pystyy imemään Dannyn kaltaisista lapsista elinvoimaa, sitä kuuluisaa Hohtoa. Danny saa telepaattisen yhteyden nuoreen Abraan, joka myöskin ”hohtaa”, mutta myös Rose on Abran voimien perässä. Voiko Danny kohdata menneisyytensä ja pelastaa itsensä ja Abran?

Mike Flanagan, Netflixin The Haunting of Hill House -sarjan ilmiömäinen ohjaaja, on haukannut ison palan mutta selviytyy hienosti. Doctor Sleep ei nouse vuoden pelottavimpien tai edes pysäyttävimpien kauhuelokuvien joukkoon, mutta Flanagan onnistuu tuomaan siihen tarpeeksi omaa tyyliään, jotta se toimii.

Kompastuskivi on Kingin kirja, tarinana niin mahtipontinen ja paisunut, ettei Flanagan pysty sitä korjaamaan ja supistamaan. Flanagan tuo elokuvaan tarvittua brutaalia väkivaltaa ja karmivaa tunnelmaa, mutta Doctor Sleep ei ole tarpeeksi kiinnostava tai pelottava oikeuttaakseen hurjan kestonsa.

Ewan McGregor on luotettava Dannyna, mutta ei jätä juuri minkäänlaista jälkeä katsojaan edes silloin, kun tarina saa traagisia elementtejä. Rebecca Ferguson sen sijaan suoriutuu pöljästä roolistaan ihailtavan hyvin. Rose on yliluonnollisilla voimilla varustettu new age -hippi, josta Fergusonin käsissä tulee moniulotteinen ja leikittelevä mutta sopivan julma.

Parasta antia ovat tietysti Hohdosta henkiin herätetyt kohtaukset. Ne on luotu rakkaudella ja huolella mutta ilman turhaa kikkailua. Olisi toivonut, että elokuvalla olisi ollut enemmän sanottavaa omista demoneistamme ja vanhempiemme virheistä, mutta elokuva toimii kivasti näinkin.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut