Elysium

GENRE , ENSI-ILTA 09.08.2013 TÄHDET

Elysiumin ohjannut ja käsikirjoittanut Neill Blomkamp teki neljä vuotta sitten läpimurron erinomaisella apokalyptisellä tieteiselokuvallaan District 9, joka sijoittui avaruuden muukalaisten asuttamaan slummiin Maassa.

Slummiutunut maapallo on keskeinen teema myös vuoteen 2154 sijoittuvassa Elysiumissa, jossa ihmiskunta on jakautunut varallisuuden perusteella kahteen luokkaan.

Yltiörikas eliitti asuu maapalloa kiertävällä Elysium-avaruusasemalla, jonne on luotu vehreine puistoineen ja massiivisine kartanoineen keinotekoisesti paratiisimaiset puitteet. Asemalla saavat asua ainoastaan Elysiumin kansalaisuuden saaneet. Elysiumin lääketieteellisellä huipputeknologialla kaikki sairaudet on mahdollista parantaa, mikä tarkoittaa käytännössä ikuista elämää. Terveydenhuoltoon pääsevät kuitenkin käsiksi vain aseman kansalaiset.

Ilman kansalaisuutta jätetty köyhä enemmistö asuu saastuneella maapallolla ylikansoitetuissa ja ränsistyneissä slummeissa ja joutuu työskentelemään Elysiumin asukkaiden omistamissa, hikipajoja hyödyntävissä suuryrityksissä.

Maapallon asukkaat pyrkivät omilla avaruussukkuloillaan tunkeutumaan laittomasti yltäkylläisyyden linnakkeena taivaalla hohtavalle asemalle. Sukkulalentoja kontrolloivat hieman ihmiskaupan tavoin slummien kapinallisjengit.

Elysiumiin pääseminen ei ole kuitenkaan helppoa, sillä avaruusaseman puolustusministeri Delacourt (Jodie Foster) pyrkii kaikin keinoin estämään laittomien maahanmuuttajien saapumisen, ihmishenkiä säästämättä.

Nuorisorikollisesta kaidalle tielle aikuisena siirtynyt Max Da Costa (Matt Damon) työskentelee Los Angelesin slummeissa asetehtaalla, jossa sattuvan karmivan onnettomuuden sysäämänä Max joutuu ottamaan vastaan vaarallisen ja riskialttiin tehtävän kapinallisjengin johtajalta (Tropa de Elite -elokuvista tuttu Wagner Moura).

Vastaansa Max saa Delacourtin kätyrinä toimivan psykopaattisen erikoisjoukkojen sotilaan Krugerin (District 9 -elokuvan pääroolissa nähty Sharlto Copley).

Elysium on visuaalisesti erittäin komea elokuva. Erityisesti slummielämää kuvaavissa kohtauksissa turvattomuuden ja epätoivon tunne on saatu kiehtovalla ympäristön kuvailulla miltei käsinkosketeltavaksi.

Vastentahtoisesti tarinan sankariksi ajautuvaa Maxia näyttelevä Matt Damon tekee hyvää työtä ja onnistuu nostattamaan samaistuttavia tunteita uhrautumisesta ja ihmisen ahneudesta. Jodie Foster on säälimättömän Delacourtin roolissa pelkistetyn hyinen, mutta elokuvan pahiksista shown varastaa eteläafrikkalaisen aksentin omaksunut Copley, jonka esittämä Kruger herättää hetkittäin aitoja puistatuksen tunteita.

Maxin nuoruudenrakastetun Freyn (Alice Braga) ja hänen sairaan tyttärensä Matildan ilmestyminen tarinaan elokuvan alkupuolella tuntuu ensin ennalta-arvattavalta sivujuonteelta, mutta draaman kaarta keskittyneen tiiviisti kuljettava Blomkamp onnistuu kuitenkin lopulta nivomaan Freyn ja Matildan merkityksen tarinaan luontevasti.

Elysium on myös toimintaelokuvana varsin kekseliäs ja viihdyttävä. Hetkittäin brutaaliakin väkivaltaa esittelevissä rymistelykohtauksissa on lukuisia herkullisia visuaalisia yksityiskohtia. Toimintakohtaukset eivät ole aivotonta ammuskelua, vaan niihin on saatu viritettyä kutkuttavan tuntuista jännitettä.

Sadan miljoonan dollarin budjetilla toteutetun takuuvarman viihdepaketin pinnan alla kuitenkin kytee myös syvempiä teemoja. On nimittäin vaikea välttyä ajatukselta, etteikö Blomkampin dystooppinen tulevaisuusvisio olisi samalla myös poliittinen kannanotto vauraan eliitin ja köyhän enemmistön välisen eriarvoisuuden syvenemisestä.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat