Frances Ha

18.10.2013 09:50
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 18.10.2013

Elokuvakriitikkoperheestä ponnistanut Noah Baumbach on tunnettu omaperäisistä draamakomedioistaan, jotka tutkailevat ihmiselämää riemastuttavista näkökulmista. Omaelämäkerrallisella elokuvallaan The Squid and the Whale kummallisten komedioiden lempilapseksi nousseen Baumbachin edellinen ohjaus oli vuonna 2010 ilmestynyt, Ben Stillerin tähdittämä Greenberg, jonka keskeisessä sivuroolissa nähtiin Greta Gerwig. Frances Ha on Baumbachin ja Gerwigin yhdessä käsikirjoittama ihmistutkielma siitä hetkestä, kun nuoruuden juurettomuus alkaa muuttua vastuulliseksi aikuisuudeksi.

Frances (Gerwig) on nuori, tanssijan urasta haaveileva nainen, joka kamppailee niin taloudellisten ja ammatillisten kuin ihmissuhteisiin liittyvien haasteiden kanssa. Hän elää nuoruuden vallattomuuden kuplassa, joka uhkaa puhjeta, kun läheiset hänen ympärillään alkavat tehdä aikuismaisia päätöksiä. Frances kun kulkee vähän jälkijunassa.

Francesin paras ystävä Sofie (laulaja Stingin tytär Mickey Sumner) muuttaa pois naisten yhteiskämpästä ja jättää kämppäkaverinsa tyhjän päälle. Francesin elämä on nojannut täysin Sofien ystävyyteen ja läsnäoloon, ja tukipilarin poistuessa hän joutuu katsomaan elämäänsä syvälle silmiin. Ilman kommelluksia tämä ei kuitenkaan tapahdu, sillä kasvaminen ja oman minuutensa löytäminen ottaa aikansa.

Ohjaajan kotikaupunkiin New Yorkiin sijoittuva, mustavalkoisena kuvattu draamakomedia kumartaa Woody Allenin elokuville niin visuaalisen ilmeensä kuin henkilöhahmojensakin rosoisuuden kautta. Tulos hurmaa tarinansa aitoudella ja hahmojensa lapsekkuudella. Frances Ha on yksi lämminhenkisimpiä ja uskottavimmin kuvattuja nuoren naisen kasvutarinoita, joita Hollywoodista on viime aikoina julkaistu.

Perinteisestä Hollywood-mallista erottuva, pitkä ja ronskin oloinen Gerwig ihastuttaa kömpelönä Francesina, joka ei aina tunnu aivan käsittävän kaikkea. Näyttelijättären roolihahmot ovat usein olleet hyvin samantyyppisiä, hieman hassahtaneita ja naiveja hahmoja, ja nämä ominaisuudet kulminoituvat nyt Francesissa. Frances hössöttää ja kaatuilee, on epävarma itsestään mutta pyrkii osoittamaan hallitsevansa tilanteen, vaikka kaikki hänen ympärillään toki näkevät, ettei siitä mitään tule.

Frances on hukassa omassa elämässään. Vaikka hänellä on kaikki palikat käsissään, hän ei tunnu osaavan laittaa niitä oikeaan järjestykseen. Tarvitaan pientä ravistelua niin henkisesti kuin fyysisestikin ennen kuin Frances pääsee irti omasta otteestaan ja kasvu voi alkaa. Inhimillisine piirteineen ja erehdyksineen Frances antaa täydellisen samastumisen kohteen nuorille naisille, jotka eivät oikein tiedä, mitä haluavat olla isona. Sekä niille, jotka ovat joskus epävarmoina istuneet illallispöydässä, jossa ruoan, viinin ja keskustelun taso menee täysin yli oman käsityskyvyn.

Gerwig upottaa Francesin hahmoon suuren määrän hauskuutta mutta myös koskettavaa herkkyyttä, ja tuloksena on näyttelijättären uskottavin ja onnistunein roolisuoritus. Kun tämä yhdistetetään Baumbachin tyylikkääseen tarinankuljetukseen, saadaan tulokseksi ilahduttava elokuva: sympaattinen, höpsö ja ihmiskuvassaan tarkka.

Frances Ha -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa