Gone Baby Gone

GENRE ENSI-ILTA 04.01.2008 TÄHDET

Vähän yli parikymppisenä Ben Affleck (s. 1972) päätti näyttelijäkollegansa Matt Damonin kanssa tehdä itse elokuvakäsikirjoituksen, kun nuorukaisille ei muuten löytynyt kunnon rooleja.

Käsikirjoituksesta tuli Oscar-palkittu menestyselokuva Will Hunting (1997), ja sen myötä Affleck ja Damon toden totta alkoivat saada roolitarjouksia. Damonista tuli viimeistään Jason Bourne -elokuvasarjan myötä supertähti. Myös Affleck on nähty päärooleissa suuren budjetin tuotannoissa kuten Armageddon ja Daredevil, mutta hänen uransa on ollut kivikkoisempi monine floppeineen.

Nyt Affleck on saanut valmiiksi esikoisohjauksensa, jossa hän itse ei näyttele, vaan miespääosassa nähdään hänen kolme vuotta nuorempi veljensä Casey.

Gone Baby Gone perustuu Dennis Lehanen rikosromaaniin Muisto vain, johon Ben Affleck on laatinut käsikirjoituksen Aaron Stockardin kanssa. Lehanen kirjoista on aiemmin filmattu Menneisyyden ote, jonka ohjasi Clint Eastwood.

Elokuva herätti kohua jo ennen ilmestymistään, sillä tarinassa on nähty samankaltaisuuksia Portugalissa kadonneen Madeleine McCannin tapauksen kanssa. Gone Baby Gonen alkuasetelma on samanikäisen tytön kidnappaus. Lehanen kirja julkaistiin kuitenkin jo vuonna 1998, ja elokuva kuvattiin ennen katoamistapausta. Aiheen arkaluontoisuuden takia Gone Baby Gone asetettiin joka tapauksessa Isossa-Britanniassa esityskieltoon.

Gone Baby Gone sijoittuu Bostonin syrjäkaduille. Yksityisetsivät ja rakastavaiset Patrick Kenzie (Casey Affleck) ja Angie Gennaro (Michelle Monaghan) alkavat selvittää kadonneen Amanda McCreadyn tapausta. Viranomaisia edustavat kovapintainen rikosetsivä Remy Bressant (Ed Harris) ja poliisipäällikkö Doyle (Morgan Freeman), joka on kokenut oman lapsensa katoamisen.

Salapoliisitarinana Gone Baby Gone etenee vetävästi. Ben Affleckilla on selvästi ohjaajankykyjä: hän osaa tihentää jännitystä ja luoda dramatiikkaa. Katoamistapauksesta kasvaa järkyttävä ja monia käänteitä sisältävä trilleri. Ehkä parasta Gone Baby Gonessa on autenttisen tuntuinen kaupunkikuvaus.

Kokonaisuutena Gone Baby Gone on kuitenkin ristiriitainen katsomiskokemus. Juonenkäänteitä sen enempää paljastamatta on todettava, että tarinan edetessä uskottavuus on välillä pahasti koetuksella. Se koskee paitsi käsikirjoitusta myös pääparia.

Casey Affleck on saanut kehuja roolistaan elokuvassa Jesse Jamesin salamurha, mutta Gone Baby Gonessa hän näyttelee yhdellä ilmeellä ja mumisee repliikkinsä teennäisen ylimielisesti.

Ja kun siloposkisen Caseyn aisaparina on autonvaloihin jäykistyneeltä bambilta näyttävä Michelle Monaghan, tuntuu tahattoman koomiselta katsoa kuinka yksityisetsiväpariskunta liikkuu Bostonin alamaailmassa ja ottaa luulot pois huumelordeilta ja veteraanikytiltä.

Kaikesta epätasaisuudestaan huolimatta Gone Baby Gone on lupauksia herättävä esikoisohjaus, ja tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten Ben Affleckin ohjaajanura jatkuu tästä eteenpäin. Sen verran toimivia hetkiä Gone Baby Gone parhaimmillaan tarjoaa.


Aiheeseen liittyvät elokuvat