Happy End

15.3.2012 10:43
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 16.03.2012

Happy End on surullinen elokuva. Tavallaan loppu on nimensä mukaisesti onnellinen, mutta matka siihen on raskas ja ahdistava. Ruotsalaisohjaaja Björn Rungen hienona lähtökohtana elokuvalle on ollut, että totuus aina lopulta paljastuu ja vie voiton.

Elokuva kertoo äidin (Ann Petrén) ja aikuisen, ahdistukseen taipuvaisen taiteilijapojan Peterin (Gustaf Skarsgård) välisestä suhteesta. Kun itsemurhaa yrittänyt Peter toipuu äitinsä hoteissa, hän törmää nuoreen naiseen, Katrineen (Malin Buska), joka käy heillä siivoamassa. Elämänjano palaa hiljalleen, ja kun äiti huomaa Malinin vaikutuksen poikaansa, hän maksaa naiselle, jotta tämä ei jättäisi Peteriä. Rahan puutteessa Malin suostuu, vaikka tunteet eivät olekaan mukana. Samaan aikaan hän taistelee omassa väkivaltaisessa parisuhteessaan, josta ei jatkuvasta hakkaamisesta huolimatta osaa irrottautua.

Tunnelmaltaan elokuva on rauhallinen ja näyttelijät uskottavia. Ajoittain tuntuu, että katsoessaan seuraakin todellista elämää eikä näyteltyä tarinaa. Ihmiset ovat hajalla, rakkauden janoisia ja yksinäisiä. Elokuvassa annetaan asioille aikaa ja ihmisille tilaa, ja lopulta vanhan on hajottava alta, jotta jokin uusi järjestys pääsisi muodostumaan. Elokuvan teema on tärkeä, mutta siitä huolimatta herää kysymys, että tarvitaanko näitä ahdistusta lisääviä tarinoita. Mitä nämä katsojalle antavat? Mitä se kaivattu onnellinen loppu oikeastaan on? Onko se pelkkä elokuviin ujutettu dramaturginen kaava?

Björn Rungen mukaan onnellisuus löytyy totuuden takaa. Ohjaajan omin sanoin: ”Minulle tämä elokuva puhuu totuudesta ja rehellisyydestä. Seuraamme henkilöitä, jotka ovat toisilleen tärkeitä, vaikka he eivät ole keskenään rehellisiä.” Rungen henkilöt elävät varjotodellisuudessa ilman kosketusta toisiinsa tai edes maailmaan, jossa elävät. Läsnäolo ja rakkaus puuttuvat, vaikka jokainen sitä tuntuu etsivän.

Ohjaajan aikaisempi elokuva Daybreak palkittiin Berliinissä hopeisella karhulla vuonna 2005. Elokuvauransa lisäksi Runge on myös teatteriohjaaja.

Happy End -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa