Huisi hai

5.10.2007 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Ei niin kovin huisi hai. Jopa Hain tarina on suositeltavampaa katsottavaa.

  Kirjataan positiivinen asia ensin. Uutuusanimaatio Huisi hain animaatiotyyliä on kritiikeissä haukuttu sotkuiseksi, mutta ainakin se erottuu digitaalisen animaation valtavirrasta. Ajoittain sumean kuvan ja vähemmän kirkkaat värisävyt voi kokea paitsi halvaksi, myös ainakin suhteellisen omaperäiseksi. Halutessaan.

  Noin muuten Huisista haista on vaikea löytää mitään omaperäistä, varsinkaan mitään edukseen erottuvaa. Pikkukala Panulla on edessään elämänsä haaste, kun molemmat vanhemmat joutuvat kalastustroolarin saaliiksi. Panun on lähdettävä ”urbaanin” saastuneilta kotivesiltään Bostonin edustalta keskelle valtamerta, Helmi-tädin hoiviin kukkealle koralliriutalle. Riutalla Panu ihastuu tyttökala Cordeliaan, jonka suosiota tavoittelee myös riutan kinginä pätevä ilkeä hai Troy. Viimeksimainittu on sitten ilmeisesti se filmin suomenkielisessä nimessä mainittu ”huisi” hai.

  Vedenalaisen maailman ihmeitä on hyödynnetty monin verroin omaperäisemmin ja oivaltavammin hittianimaatiossa Nemoa etsimässä ja jopa sitä surutta imitoineessa Hain tarinassa. Huisi hai on siis kopion kopio, jonka tekemiseen on vaikea keksiä muuta syytä kuin lapsellinen usko saman miljöön ikuiseen toimivuuteen. Päätellen lehdistönäytöksen lapsikatsojien vaisusta reaktiosta, ei tule onnistumaan.

  Niin Panu, Cordelia kuin Troykin ovat hahmoina liian tuttuja. Panu on nuori hyveellinen kala, jonka on kasvettava sankariksi. Muita ominaisuuksia hänellä ei ole. Cordelia on kai kalojen maailmassa nätti. Rasittavin on ehdottomasti kovisrooliaan kammottavilla rap-esityksillä tehostava Troy. Aikuiskatsojalle tarjottuja koukkuja, nokkeluuksia ja populaarikulttuurisia viittauksia saa filmistä etsiä mikroskoopilla.

  Animaation suomenkieliset ääninäyttelijät on ohjattu kaupallisten televisiokanavien lastenanimaatioista tuttuun yli-innokkaaseen huutamiseen, eikä leffa muutenkaan moisesta bulkkitavarasta juuri erotu. Pitkien animaatioelokuvien pienoinen laskusuhdanne ei korjaannu ainakaan Huisin hain ansiosta.

  Lisää luettavaa