Kerro, kerro kuvastin

29.3.2012 08:45
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 30.03.2012

Lumikin taru lienee kaikille tuttu: paha noitakuningatar karkottaa kilpailijakseen kokemansa kauniin prinsessan kuolemaan metsään, jossa tämä tutustuu joukkoon kääpiöitä ja väistää äitipuolensa juonet uljas prinssi rinnallaan. Tarsemin versiossa kääpiöt ovat kaivostoiminnan sijaan ryöväreitä, ja muutamalla muullakin painotusvalinnalla ja kuvamaailmalla on kuluneesta sadusta saatu tuore päivitys, jossa ei haikaile aikaisempia versioita, ei edes päällimmäisenä kaikkien uusien näkemysten yllä leijuvaa Disneyn animaatioklassikkoa.

Kerro, kerro kuvastin on kiehtova sekasotku älyttömyyksiä ja oivalluksia. Hahmot on karrikoitu äärimmilleen, ja monesti heidän tarkoituksensa on vain toimia uskomattomien asujen ja asusteiden kantotelineinä. Julia Roberts ylinäyttelee estoitta ilkeänä kuningattarena, ja kauniskasvoinen Lily Collins on hieman valju loputtoman hyvänä Lumikkina, mutta hän näyttää hyvältä niin prinsessamekoissa kuin metsäkuteissa. Armie Hammer voisi helposti hukkua rooliinsa hieman yksinkertaisena prinssinä, jolla on ongelmia pitää paitaa päällään, mutta hän pysyy urheasti naurettavuuden yläpuolella osoittaen samalla mainiota itseironian tajua.

Tarsem on tehnyt vanhasta sadusta keväisen värikkään seikkailufarssin, joka miellyttänee eniten lapsikatsojia mutta tarjoaa silmänruokaa myös aikuisille. Ohjaaja on selvästi hillinnyt itseään, mutta silti harvassa ovat kuvat, joissa kamera tai lavasteet eivät pyöri ja kiepu värien kaleidoskooppina. Paikoin hupsuttelu menee tasolle, jossa voisi kuvitella katsovansa kesäteatterin puskafarssia miljoonien dollarien lavasteissa. Toisaalta dialogi sisältää paikoin ääneen naurattavia oivalluksia, joita käännösteksti ei valitettavasti läheskään aina pysty välittämään suomeksi.

Parhaiten Kerro, kerro kuvastin toimineekin koko perheen viihteenä, jossa lapset ja aikuiset voivat saada toistensa reaktioiden kautta jotain irti myös kohdista, jotka eivät itselle toimi. Aivan pieniä lapsia teatteriin vieville pieni varoitus: loppupuolen muutamat hirviökohtaukset ovat aika hurjia, vaikka örkeistä on tehty humoristisia ja jopa söpöjäkin.

Kerro, kerro kuvastin -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa