Laittomat

GENRE , ENSI-ILTA 07.09.2012 TÄHDET

Yhdysvaltojen 1930-luvun suuresta lamasta, saman aikakauden kieltolaista ja järjestäytyneen rikollisuuden noususta on tehty lukemattomia elokuvia. Harvemmin niitä on käsitelty yhdessä paketissa yhtä mielenkiintoisella tavalla kuin John Hillcoatin ohjaamassa, Cannesin kultaisesta palmustakin kisanneessa Laittomissa (The Lawless).

Bondurantin veljekset Jack, Forrest ja Howard pyörittävät Virginian osavaltion perähikiän takametsässä pientä puotia ja kuppilaa. Paikkakunnan muiden asukkaiden kanssa heidän pääasiallinen tulonlähteensä on kuitenkin pontikankeitto ja kielletyn alkoholijuoman välittäminen lähiseudun janoisille asiakkaille.

Veljesten elämään purjehtii yllättäen uusia ihmisiä, jotka sekoittavat aikaisemmin omalla painollaan rullannutta elämää. Harmaaseen korpeen väriä tuova kaupunkilaiskaunotar ottaa pestin puodin hoitajana ja tuo Forrestin murahteluun uutta sävyä. Samaan aikaan paikallinen, asioiden tolaan ymmärtäväisesti suhtautuva virkavalta saa apua julmasta ja korruptoituneeta liittovaltion agentista, joka haluaa alueen viina- ja rahavirrat hallintaansa vaikka väkisin.

Roolit on miehitetty mainiosti. Shia LaBeouf on mainio Jackina, veljeskunnan nuorimpana ja pienempänä. Hän ihailee vahvoja veljiään mutta myös suurkaupunkien tyylikkäästi pukeutuvien gangstereiden loistokkaalta vaikuttavaa elämää. Hänen kunnianhimonsa ohjaa salakuljettajien toimia uuteen suuntaan, mutta asettaa heidät samalla entistä suurempaan vaaraan. Tom Hardy jatkaa hyvien roolien listaansa vähäsanaisena, jatkuvuutta ja omillaan seisomista edustavana Forrestina.

Hienoja ovat myös naiset heidän vastapainonaan: Jessica Chastain siipeensä saaneena suurkaupungin kasvattina ja Mia Wasikowska hillittynä mutta samalla hieman ilkikurisena tiukan uskonnollisen yhteisön nuorena tyttärenä. Gary Oldman piirtää parissa näyttäytymisessään muutamin vedoin Jackin idoliksi nousevan gangsteripomon muotokuvan. Vain Guy Pearcen todella vastenmieliseksi tapaukseksi tyylitelty agentti Rakes tuntuu ylivedetyltä, vaikka hänen tietysti onkin tarkoitus pistää silmään omanlaiseensa elämään tottuneessa maalaisyhteisössä.

Hillcoat on tutkinut monia Laittomien aihepiireistä aikaisemmissakin elokuvissaan. Erityisesti The Proposal – Ehdotus tuntuu lähes sisarteokselta, eikä ainoastaan elokuvia yhdistävien käsikirjoittaja/musiikin tekijä Nick Caven ja Guy Pearcen vuoksi. Sivistyneen yhteiskunnan ja lakien ulkopuolella elävien veljesten väliset suhteet sekä oikeuden, moraalin ja lojaalisuuden teemat saivat siinä ehkä vieläkin rosoisemman käsittelyn. Sen vuoksi joidenkin mielestä Laittomat on ”Ehdotus light”.

On kuitenkin epäreilua arvostella Laittomia siitä, ettei se ole Ehdotus. Hillcoat on kieltämättä hionut vuoden 2005 tyylitutkielmansa kulmia ja tehnyt Laittomista perinteisemmin soljuvan draaman. Se on kuitenkin edelleen tehokas ja mukaansatempaava, paikoitellen häijyn väkivaltainen elokuva, joka saa välittämään epätäydellisistäkin päähenkilöistään ja jännittämään näiden kohtalon puolesta.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat