Late Lammas -elokuva: Farmageddon

/ / GENRE ENSI-ILTA 11.10.2019 TÄHDET

Late Lammas Elokuva: Farmageddon sopii perheen pienimmille, mutta ei onnistu tarjoamaan vanhemmille katsojille mitään uutta tai mielenkiintoista muutamaa hauskaa elokuvaviittausta lukuunottamatta.

Ensimmäinen Late Lammas -elokuva oli ihastuttavan simppeli ja sydämellinen animaatio, joka nauratti sekä perheen pienempiä että hieman vanhempiakin. Vaikka lapsille suunnatut animaatiot ovat usein yksinkertaisempia ja helposti sulateltavia kokonaisuuksia, Late
Lammas oli hämmästyttävän nerokas ja hauska, ja vieläpä täysin ilman dialogia. Koska mihin sitä tarvitsee sanoja, kun on toilailevia lampaita ja avaruusolentoja valkokankaan täydeltä.

Farmageddonin alussa Laten ja lammaslauman elämä on yksitoikkoista ja tylsää. Seikkailunhaluiset lampaat juoksevat ympäri maatilaa aiheuttamassa kaaosta ja lammaskoira Vuhku yrittää pitää lampaat kurissa. Kun ulkoavaruudesta tupsahtanut ja kotiaan etsivät hellyyttävä Lu-La eksyy Laten maatilalle, Late päättää auttaa avaruusolennon kotiin. Tästä saa alkunsa koko galaksin eeppisin seikkailu.

Wallace & Gromit -sarjan ja muun muassa Luolamies-elokuvan takana olleen Aardman Studiosin kädenjälki on taas ihailtavan veikeää, ja Late Lammas erottuukin muista animaatioista tässä suhteessa. Hahmojen yksityiskohdat, kuten lampaiden karhean pehmeä
karva ja maanviljelijän kauhtunut villapaita tekevät elokuvasta kotoisan. Late Lammas ei ole ehkä yhtä viimeisen päälle hiottu tietokoneilla tehty animaatio, mutta juuri siksi se onkin huomattavasti hurmaavampi kokonaisuus.

Harmillisesti Farmageddon toistaa ensimmäisen elokuvan alkuasetelmaa ja vitsejä turhan paljon. Tekijät ovat lähteneet tuottamaan Spielberg-henkistä scifi-elokuvaa lapsille, mutta on kuin puhti olisi loppunut kesken kaiken, sillä Farmageddon tuntuu vain puoliksi valmiilta elokuvalta. Lu-La on suloinen ja lapsien silmiä miellyttävä, mutta hieman tylsä hahmo. Late on hyvä esimerkki hahmosta, joka on nerokas kaikessa yksinkertaisuudessaan mutta josta eri tekstuurit ja yksityiskohdat tekevät aidon oloisen. Lu-La on pienoinen pettymys, mutta onneksi hahmo kirvoittaa hyvät naurut viimeistään kohtauksessa, jossa alien ja lammas aiheuttavat paniikkia ruokakaupassa.

Myös juonikuvio, jossa salaiset agentit jahtaavat avaruusolentoa on hauskaa seurattavaa, vaikkakin tuntuu ajoittain hieman kulahtaneelta. Siinä suhteessa Farmageddon onkin epäonnistunut, sillä se ei onnistu tuomaan mitään uutta tai raikasta valkokankaalle. Elokuva tuntuu liian kierrätetyltä ollakseen onnistunut animaatio. Siinä missä edellinen osa vetosi myös vanhempaan yleisöön, Farmageddon jättänee hieman kylmäksi.

Onneksi Late itsessään on hurmaava ja hauska hahmo. Myös lammaskoira Vuhku pääsee tässä osassa loistamaan ja yllättäen suurin osa vitseistä kuuluukin nimenomaan Vuhkulle. Maanviljelijä sen sijaan tuntuu täysin turhalta ja sivujuoni huvipuiston rakentamisesta on tylsähkö ja turha. Tai ehkäpä aiheessa olisi ollut ainesta omaan elokuvaansa. Sen sijaan että elokuva olisi keskittynyt sekä Lu-La-avaruusolentoon että maanviljelijän huvipuistoon, olisi voinut olla ihan hauskaa seurata ainoastaan huvipuiston rakentamisesta seuraavia kommelluksia. Tällaisenaan Farmageddon tuntuu hieman väsähtäneeltä yritykseltä tehdä lapsille genre-elokuvaa, mutta ohjaajat saavat pisteitä yrityksestä.


YouTube video