Lemmenlomalla

5.10.2012 10:22
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 05.10.2012

Lemmenlomalla on elokuva vanhentuneen avioparin kadonneesta läheisyydestä ja viikon terapialomasta sen löytämiseksi. Hiukan yllättäen läheisyys luetaan elokuvassa vain seksiksi tai ainakin siihen johtavaksi toiminnaksi. Kaikkien, joita ällöttää ajatus ikääntyneen Meryl Streepin tai kurttuisen Tommy Lee Jonesin kanssa vietetyistä intiimeistä hetkistä, kannattaa siis valita jokin muu elokuva. Houkuttelevuuskynnyksen yli päässeille Lemmenloma tarjoaa tiukkaa draamaa hyvillä näyttelijöillä.

30 aviovuoden jälkeen omiin kammareihinsa eristäytyneet Kay ja Arnold irtautuvat rutinoituneesta arjesta ja suuntaavat piskuiseen kylään, jossa palveluksistaan hulppeasti laskuttava tohtori Feld pitää vastaanottoaan epäonnisille aviopareille.

Avio-onnen viikossa kuntoon hoitava tehokurssi on täysin Kayn idea. Arnoldin mielestä suhteessa ei ole vikaa, ovathan he olleet pitkään naimisissa, mikä miehen mielestä jo osoittaa kiintymyksen tason ja suhteen laadun kaikille osapuolille.

Meryl Streepille osaansa tyytymättömän, mutta siihen silti alistuvan kotirouvan rooli tuntuu kevyemmältä välityöltä antaumuksellisen Rautarouvan (2011) rinnalla. Silti Streep loistaa ajoittain pienillä, todenmukaisilla ilmeillään, kun pariskunta purkaa yhteistä taivaltaan Steve Carellin esittämän parisuhdeterapeutin sohvalla. Valitettavasti tuo taival keskittyy liiaksi eroottisiin fantasioihin ja seksuaalisen kanssakäymisen puutteeseen. Hahmojen taustalta olisi mieluusti kuullut näkökulmia myös muusta elämästä.

Vaikka elokuvan yksittäisiin, turhan irrallisiin sivuosakohtauksiin on saatu muun muassa Elisabeth Shue (Pyhimys), on Lemmenlomalla käytännössä kokonaan kolmen näyttelijän elokuva.

Steve Carell on tutun hiuskuontalonsa kanssa yhä se sama rakkaudesta hullu hölmö, joka jo Date Nightissa (2010) nähtiin. Tällä kertaa koomikko on tosin liian hillitty tuodakseen elokuvaan mitään omaperäistä. Carellin nimi Lemmenloman yhteydessä saattaakin hämätä luulemaan elokuvaa riehakkaaksi komediaksi, mistä se on kaukana. Ajoittaisia kommelluksia on – yleensä vanhojen ihmisten notkeuden puutteesta johtuvia – mutta tilanteita seuraa aina traaginen draamahetki, joka vie nopeasti hymyn huulilta.

Onneksi Streepin kanssa elokuvaa kannattelee Tommy Lee Jones, tuo uudestisyntynyt Walter Matthau, joka osoittaa hiljaisemman uravaiheen jälkeen, että hänellä on yhä paljon annettavaa elokuvalle. Arnoldin sisään pakatut tunteet ovat nähtävillä, mutta vain ohimenevinä hetkinä.

Elokuvan ohjaaja David Frankel tunnetaan parhaiten elokuvista Paholainen pukeutuu Pradaan (2006) ja Marley & Me (2008). Vähäeleinen Lemmenlomalla ei lyö miestä suuremmin läpi, sillä elokuva olisi todella tylsä ilman vahvoja pääosiaan. Sohvanäytelmä olisi hyötynyt suuremmasta määrästä arjen huumoria. Osansa tähän on toki myös käsikirjoituksella, joka on ensimmäistä kertaa elokuvatarinan taustalta löytyvän Vanessa Taylorin käsialaa. Taylor on aiemmin käsikirjoittanut ja tuottanut monimuotoisia tv-sarjoja, kuten Alias, Everwood ja Game of Thrones.

Pääosat ovat kuitenkin voimattomia elokuvan torson loppuratkaisun edessä. Loppu tulee muuhun elokuvaan nähden kiirehtien ja (liian) yllättävällä tavalla.

Lemmenlomalla -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa