LEVOTON SUSSIE

9.4.2004 00:00
    MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

    Entisen kauneuskuningattaren veli lähtee tapaamaan tätä heidän entiseen kotikaupunkiinsa ja havaitsee, etteivät vanha kotikylä ja kaverit ole entisellään. Sussie, kiltti Miss Motor-Girl (Tuva Novotny), on kadoksissa ja kyläläiset tuntuvat tietävän asiasta enemmän kuin haluavat sanoa. Tukholmaan muuttanut Erik-veli (Jonas Rimeika) saa käsityksen, että vanhat kaverit ja jopa maalaiskylän poliisivoimat olisivat tyytyväisempiä, jos hän lakkaisi kyselemästä ja palaisi kaupunkiin. Ja onko Sussiekaan enää se pieni viaton sisko, jollaisena Erik hänet muistaa?

    Levoton Sussie panostaa vahvasti totaalisen outoihin henkilöhahmoihin, kuten Erikin vanhoihin kavereihin Pölsaan (Björn Starrin) ja Toreen (Anders Blomberg). Kjell Bergqvist poliisina on varastaa jokaisen kohtauksen, jossa esiintyy. Hahmojen varaan rakennetut yksittäiset kohtaukset ovatkin hauskoja, mutta elokuvan kattavaa kaarta niistä ei synny. Ei varsinkaan, kun tekijät alkavat rikkoa kronologista kerrontaa ja tarina pomppii edestakaisin ajallisesti. Itse asiassa kerrontatapa jättää jopa joitakin pieniä aukkoja tarinaan. Kikkailevasta kerronnasta huolimatta kokonaisuutta ei kuitenkaan ole mitenkään ylivoimaista hahmottaa.

    [kuva]Levottomalla Sussiella on tiettyjä yhtymäkohtia kotimaiseen Helmiä ja sikoja –elokuvaan. Siinäkin on huomattava epätasapaino sisällön elementtien välillä. Toisaalta elokuvassa on söpö tarina karaokekilpailuun treenaavasta sisarusparvesta, toisaalta mukana on rikollisten snuff-uhkailuja. Levottomassa Sussiessa komediaa tehdään väkivaltaisten kohtausten ja pornografiatehtailun varjossa. Myöskään elokuvan kielenkäyttö ja huumeilla pelaaminen eivät ole ihan lapsille sopivaa kamaa. Sussien ikäraja Suomessa onkin K-15 – kuten se oli myös Ruotsissa. Jos rosoinen, mutta omalla tavallaan sympaattinen ja hauska Helmiä ja sikoja miellytti, kannattaa antaa mahdollisuus myös Levottomalle Sussielle. Hyvä vertailukohta on myös toinen ruotsalaiskomedia, Josef Faresin ohjaama Kopps viime vuodelta. Jos se nauratti, on hyvin todennäköistä, että myös Levoton Sussie viihdyttää.

    Lisää luettavaa