Lightyear

Uusi itsenäinen Toy Story -spin-off kiitää vauhdikkaasti ja tunteikkaasti kohti ääretöntä ja sen yli. (Ikäraja K-7)

15.6.2022 12:10
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 15.06.2022

Elokuvahistorian ensimmäinen kokonaan animoituna toteutettu valkokangasseikkailu Toy Story – leluelämää nousi mittavaksi menestykseksi 1990-luvun puolivälissä. Sille on vuosien saatossa tehty kolme suoraa jatko-osaelokuvaa sekä lukuisia muita valkokangas- ja televisiolisäyksiä. Nyt teattereihin kiitää mainio Lightyear, joka valottaa inspiraatiota yhden franchisen suosikkilelun takana.

Lightyear ei ole siis suora esi- tai jatko-osa aiemmille Toy Story -tuotoksille. Se syventää alkuperäiselokuvista tutun sankarin, avaruusrangeri Buzz Lightyearin hahmoa aivan originaalin seikkailun kautta; tämän elokuvan pohjalta Buzz-lelut muka päätyivät Toy Story -universumin kauppoihin ja Andy-pojan hyllyyn.

Buzz Lightyear (äänenä Chris Evans / suomeksi Kristo Salminen) ja hänen hyvä ystävänsä komentaja Hawthorne (Uzo Aduba / Hanna Pakarinen) jäävät miehistöineen yllättäen jumiin vaaralliselle planeetalle kesken tutkimusretkensä. Heidän täytyy saada kehiteltyä uusi toimiva polttoainekristalli, jonka avulla lento läpi valovuosien takaisin Maapallon turviin on mahdollinen. Operaatio osoittautuu kuitenkin varsin kinkkiseksi tapaukseksi, jonka aikana Buzz joutuu laserit vastakkain pahoja suunnittelevan Zurg-robotin kanssa sekä tekemään suuria henkilökohtaisia uhrauksia ja valintoja.

Pixarin uutuuselokuvat eivät harmillisesti ole viime vuosina päässeet lainkaan teatterilevitykseen saakka, mutta onneksi kaava ymmärrettiin murtaa tämän mainion avaruusseikkailun kohdalla. Lightyear on taidokkaasti animoitua katseltavaa, joka liimaa niin nuoremman kuin varttuneemmankin yleisön katseet valkokankaalle alkukiihdytyksestä loppusuoralleen asti. Elokuvan hienot maisemat, jännittävät yhteenotot sekä avaruuskaasuttelut eivät olisi päässeet täysiin oikeuksiinsa pelkällä suoratoistoruudulla.

Lightyear ei kuitenkaan missään nimessä ole pelkkää aivotonta mäiskettä ja päätöntä rakettilentelyn hurmaa. Se pohdiskelee kerronnassaan toimivasti muun muassa seikkoja egosta, sinnikkyydestä, omasta kutsumuksesta, uhrauksista ja anteeksiannosta. Se saa katsojat sekä nauramaan että aidosti herkistymään matkansa varrella – tuttuun Pixar-tyyliin.

Evans ei näytä jättäneen kapteenin mantteleja vielä taakseen Marvel-tähteytensä jälkeen, vaan hän tulkitsee Buzzin kehityskaarta oikein oivallisesti. Hahmon uusi avaruusrangeri-tiimi on puolestaan melko perinteinen kattaus tuoreita tuttavuuksia; joukosta löytyy perheensä perinteitä jatkava ja innokas kokelas, räjähdyksistä nauttiva ammu-ensin-kysele-myöhemmin tyyppi sekä höpsöydessään ajoittain nerokas miekkonen. Show’n onnistuu kuitenkin varastamaan monessa kohtaa Buzzin uusi robottiystävä, Sox-kissa huvittavilla kommenteillaan.

Lightyearin voi siis hyvällä omalla tunnolla sanoa olevan mitä erinomaisin lisä Toy Story -tarinoiden maailmaan. Se myös erottuu mukavasti muiden franchisen teosten joukosta olemalla täysin itsenäinen ja irrallinen kertomuksensa. Mikäli kesäpäiviin kaipaa kepeähköä ja kaikin puolin laadukasta elokuvakokemusta, suuntaaminen kohti ääretöntä ja sen yli on ehdottomasti erinomainen valinta.

Ira Hurskainen

Lightyear -elokuvan traileri

Lisää luettavaa