Lomaterapiaa

Ylipitkä yhden idean komedia, joka ei laimeilla vitseillään juuri naurata. Kauniita Ranskan Polynesia maisemia on aina ilo katsoa, mistä turhakkeelle yksi ylimääräinen tähti

27.11.2009 00:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.11.2009

Näyttelijä Vince Vaughnin ideaan perustuva komedia kertoo neljästä keski-ikäisestä pariskunnasta, jotka lähtevät paratiisisaarelle pariterapiaan. Oikeastaan vain pariskunta Jason (Jason Bateman) ja Cynthia (Kristen Bell) sinne varsinaisesti haluavat, mutta he houkuttelevat kaverinsa mukaan. Näin kaikki saisivat alennuksen, eikä jokapäiväisiin terapiasessioihin kuulemma tarvitsisi edes osallistua.

Talvisen kylmä ja ankea Amerikan keskilänsi saa jäädä taakse, kun Tyynenmeren paratiisisaari odottaa. Toiveikkaita lomalaisia odottaa ikävä yllätys, kun heille selviääkin, että joka-aamuinen kello kuuden pariterapia onkin pakollinen. Saaren toisesta päästä kajastavan sinkkukeitaan ilot ovat vain pieni pilkahdus taivaanrannalla parisuhdekiemuroiden suossa.

Joskus hyvä ideanpoikanen on vain ideanpoikanen, eikä jokaisesta sellaisesta kannattaisi lähteä tekemään pitkää elokuvaa. Tarinan asetelma lupaa, että hauskaa on tiedossa, ja sen hahmot on mukiinmenevästi tyypitelty, mutta turhan pitkä ja junnaava alku ei saakaan lunastusta paratiisiin päästyä. Jotain mukavahkoja tilanteita on sommiteltu, mutta jokainen vitsi loppuu kuin kanan lento. Amerikkalaisille alastomuus on aina vain suuri hämmästyksen aihe, josta revitään pitkitetty vitsi, joka meitä saunakulttuuriin tottuneita suomalaisia tuskin jaksaa naurattaa.

Jos käsikirjoitus on jokseenkin epäonnistunut, on sitä myös ohjaus. Puikkoihin on tarttunut, tai ehkä jopa laitettu, ohjaajana kokematon näyttelijä Peter Billingsley, joka

on esiintynyt mm. elokuvissa Iron Man (2008) ja The Break-Up (2006), jossa Vaughn, Jon Favreau ja Bateman myös esiintyivät. Kiva, jos pystyy antamaan kavereille töitä, ja on kiva lähteä tekemään rainaa Bora Boralle, mutta laatua se ei takaa.

Lisää luettavaa