Lost Boys

GENRE ENSI-ILTA 25.09.2020 TÄHDET

Huumeita, seksiä ja kuolemaa Aasiassa. Lost Boys ei ole erityisen mukava dokumenttielokuva mutta koukuttaa kuin likainen heroiini.

Joonas Neuvosen ohjaama Reindeerspotting – Pako joulumaasta on täydellinen dokumenttielokuva siinä mielessä, ettei sen parempaa huumevalistuselokuvaa ainakaan Suomessa ole vielä tehty. Inhottavan likaisen olon aiheuttava dokumentti kuvattiin vuosina 2003 ja 2004.

Kotivideomateriaalista leikattu elokuva sai viimein ensi-iltansa vuonna 2010.
Suomessa harvinaisen K18-ikärajan saaneen Reindeerspottingin pääosassa nähtiin Jani Raappana sekä joukko muita rovaniemeläisiä narkomaaneja, jotka rahoittivat addiktionsa pikkurikoksia tehden. Kuten niin moni muukin huumeriippuvainen, myös Jani haaveilee paremmasta elämästä, selväpäisyydestä ja ulkomaanmatkoista. Lopulta hän pienehkön summan rahaa varastettuaan pääseekin ulkomaille – ja sen jälkeen suoraan vankilaan.

Reindeerspottingista tuli yllättävä hitti. Jani, Joonas ja Antti suuntasivat menestyksen innoittamina Aasiaan juhlimaan halpojen huumeiden ja vielä halvempien prostituoitujen keskelle. Joonakselta loppuivat pitkät bileet kesken, kun hän joutui jossain vaiheessa palaamaan Suomeen. Pian sen jälkeen Jani ja Antti katosivat Kambodžassa.

Internetistä löytyy kuva kuolleesta Janista. Poliisi kertoo hänen tehneen itsemurhan hirttäytymällä.

Tästä alkaa Joonaksen oma matka pimeyteen (ja ehkä myös pelastukseen). Hän matkaa Aasiaan ottamaan selvää mitä Janille ja Antille kävi. Miksi Jani kuoli ja minne Antti katosi?

Lost Boys on rankan dokumenttielokuvan yhtä kauhea jatko-osa. Se on Joonaksen henkilökohtainen filosofinen itsereflektio, metafyysinen salapoliisiseikkailu, joka tapahtuu Thaimaan ja Kambodžan pimeimmillä torakoita vilisevillä kujilla. Joonas vetää hotellihuoneessaan kamaa ja seuraa kavereidensa jalanjälkiä haahuillen ympäri Aasian pahamaineisimpia alueita.

Lost Boysin teko kesti yhdeksän vuotta. Pitkän ajan selittää Joonaksen huumeiden myynnistä saama vankeustuomio. Epäilevät tuomakset olivat pitkään sitä mieltä, ettei dokumentti näe koskaan päivänvaloa. Aivan yllättäen se kuitenkin valmistui keskelle ihmiskuntaa riivaavaa pandemiaa. Mikäpä onkaan runollisempaa kuin julkaista likaisilla huumeruiskuilla kamaa vetävistä, heroiinia polttavista ja huoriin rakastuneista narkomaaneista dokumentti koronan keskellä?

Myös Lost Boys sai K18-leiman. Siinä nähdään huumeidenkäyttöä sekä seksiä prostituoitujen kanssa. Inhottava dokumenttielokuva on todella hyvin tehty. Tarina imaisee katsojat suoraan keskelle nistien likaista elämää. Se koukuttaa kuin halpa poltettava heroiini.

Näyttäkää nämä kaksi elokuvaa lapsillenne, mikäli haluatte pitää heidät erossa huumeista. Tämän raadollisemmin ei narkkareiden arkea ole näytetty.

 


YouTube video