Machines

/ GENRE ENSI-ILTA 24.02.2017 TÄHDET

Jättimäisistä laitteista kantautuva korviahuumaava kakofonia lähestulkoon kuurouttaa kolinallaan, suhinallaan ja kilinällään. Ääniraita kuulostaa uhkaavalta ja pelottavalta, orgaaniselta kaaoksen sinfonialta. Kemikaalien myrkkykaasut, tulikuuma vesihöyry, kitkerän musta savu ja kärsivien sielujen eläimellinen haju sekoittuvat keskenään muodostaen tukahduttavan saastepilven klaustrofobiseen kuolemanloukkoon. Ruskea ja punainen sotkeutuvat saastaiseen veteen, joka valutetaan mitä luultavimmin suoraan maaperään ja pohjaveteen.

Kuulostaako Danten Jumalaisen näytelmän helvetiltä? Ei. Olemme intialaisessa tekstiilitehtaassa Gujaratin osavaltiossa, jossa työläiset tekevät 12 tuntia töitä, nukkuvat tunnin ja jatkavat uudella 12 tunnin työvuorolla.

Tehtaassa, jossa painetaan erittäin arvokkaita silkkikankaita muun muassa rikkaisiin Lähi-Idän maihin. Tehtaassa, jonka työntekijöiden palkka on niin pieni, että he saavat ostettua sillä pelkästään ruokansa. Tehtaassa, jota johtaa riistäjä, joka hakkaa alaisiinsa järkeä, jos he uskaltavat ehdottaa parempia oloja. Tehtaassa, jonka työntekijät on alistettu niin syvälle kurjuuteen, että heidän on lainattava rahaa kovalla korolla, jos haluavat käydä perheensä luona. Tehtaassa, jonka työturvallisuudesta tai ympäristöasioista ei välitetä lainkaan. Tehtaassa, johon riittää työntekijöitä jonoksi asti, vaikka työ muistuttaa orjuutta. Tehtaassa, jossa ay-liike on utopiaa ja hengenvaarallista unta vain.

Aasiassa on lukemattomia samanlaisia tehtaita. Tämä on vain yksi niistä. Osa muotitaloista käyttää ihastuttavissa luomuksissaan juuri näiden tehtaiden kankaita.

Machines sortuu kuitenkin dokumenttien perisyntiin. Se näyttää ongelman, mutta ei esittele ratkaisua. Jopa tehtaan työntekijät kritisoivat ohjaaja Rahul Jainia siitä, että hän on samanlainen kuin paikalla vierailleet poliitikot. Hekään eivät pystyneet auttamaan. Machines ravistelee länsimaisen ihmisen perustuksia huikeilla helvetin näyillä mutta jää etäiseksi audiovisuaalisesta loistostaan huolimatta. Toivottavasti se avaa edes muutaman muotitietoisen ihmisen silmät.