Magic Mike

7.9.2012 10:04
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 07.09.2012

Steven Soderbergh (s. 1963) on paitsi yksi arvostetuimmista nykyohjaajista myös yksi nopeimmista, kun sille päälle sattuu. Soderberghilta on ilmestynyt vajaan vuoden sisällä kolme pitkää elokuvaa. Viime syksynä nähtiin ison budjetin epidemiaelokuva Tartunta. Keväällä ilmestyi turpiinmätkimistrilleri Haywire, joka tuskin on ehtinyt päättää teatterikierrostaan, kun valkokankaille saapuu Soderberghin uusi ohjaustyö Magic Mike.

Soderbergh tuntuu hyppäävän mielellään lajityypistä toiseen, sillä nämä kolme viimeistä elokuvaa ovat hyvin erilaisia. Se ei tosin ole mitään uutta mieheltä, jonka filmografiaan kuuluu ohjaustöitä kokeellisista elokuvista (Schizopolis, Bubble) viihteellisiin rikoskomedioihin (Ocean’s 11 jatko-osineen).

Miesstrippareista kertova Magic Mike näyttää jälleen uudelta aluevaltaukselta. Michael ”Magic Mike” Lane (Channing Tatum) on kolmikymppinen komistus, joka tekee rakennushommia päivisin ja strippaa Xquisite-nimisellä klubilla iltaisin. Klubin omistaja Dallas (Matthew McConaughey) on Miken ohella paikan tähtiesiintyjiä, ja hän johtaa klubia ja esityksiä kunnianhimoisesti.

Mike tutustuu kattotyömaalla nuoreen Adamiin (Alex Pettyfer), joka lähtee ensin klubille hengailemaan mutta päätyy puolivahingossa stripparien ykköskaartiin. Isosisko Brooke (Cody Horn) ei tosin ilahdu, kun Adam sheivaa säärensä ja iskee koppalakin päähänsä.

Elokuva perustuu Mikeä esittävän Channing Tatumin omiin kokemuksiin. Atleettinen Tatum työskenteli jonkin aikaa stripparina urheilu-uransa ja näyttelijänuransa välissä. Magic Miken tuottajanakin toimineen käsikirjoittaja Reid Carolinin tarina kertoo kuitenkin muustakin kuin Channingin esittämän nimihenkilön vaiheista. Miken ystävä ja suojatti Adam on yhtä lailla päähenkilö. McConaugheyn esittämä Dallas saa vähemmän valkokangasaikaa mutta on elokuvan avainhahmoja. McConaughey suorastaan varastaa elokuvan hurjana stripparien keulakuvana. Dallas on kuin helluntaisaarnaajan ja rocktähden sekoitus, joka kaataa naiset lakoon ja kerää samalla pienet nahkakalsarinsa täyteen ryppyisiä seteleitä. McConaughey on maanisessa roolissaan niin loistava, että voisi veikata jopa ehdokkuutta sivuosa-Oscarista.

Magic Mike ei kuitenkaan ole mitään paidattomista ja tiukkapeppuisista miehistä kertovaa silmänruokaviihdettä vaan todentuntuinen draama viihdebisneksestä, jolla on ruma kääntöpuoli. Näyttävät shownumerot pamputtavine poliiseineen ja letkua heiluttavine palomiehineen on toteutettu huolella. Lavanumeroiden näyttävä koreografia ja alati vaihtuvat puvut muistuttavat paikoin enemmän musikaaliesityksiä kuin strippausta. Miken ja Adamin tarina ja se, mitä tapahtuu lavan ulkopuolella, on kuitenkin elokuvan ydin.

Todentuntuinen ja elämänmakuinen ote ja viihdemaailman raadollinen kuvaaminen tuovat mieleen jopa Darren Aronofskyn The Wrestlerin. Channing Tatum ei ole näyttelijänä yhtä vahva kuin Mickey Rourke, mutta hänestä löytyy roolin vaatimaa herkkyyttä ja vakavuutta sekä strippausesityksissä tarvittavaa akrobaattista fyysisyyttä.

Magic Mike -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa