Majava

18.5.2011 10:37
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 20. toukokuuta

Lapsesta saakka elokuvissa esiintynyt Jodie Foster (s. 1962) on näyttelemisen ohella myös ohjannut. Esikoisohjaus Pieni mies Tate ilmestyi vuonna 1991 ja Joululoma neljä vuotta myöhemmin.

Pitkän tauon jälkeen Fosterilta on valmistunut uusi ohjaustyö Majava, jossa hän myös näyttelee. Majava on aiempien Fosterin ohjaustöiden tapaan perhedraama. Päähenkilö Walter Black (Mel Gibson) on lelutehtaan johtaja ja perheenisä. Aiemmin hyvin menestynyt yritys on taloudellisesti kuralla, ja pitkä avioliitto Meredithin (Foster) kanssa on päättymässä eroon. Ahdistus johtaa ryyppyputkeen ja itsemurhayritykseen. Niistä selvittyään krapulainen Walter löytää roskiksesta majavahahmoisen käsinuken ja alkaa jutella sen kanssa. Yllättäen majava vastaa hänelle.

Puhuvasta majavanukesta tulee Walterille eräänlainen terapeutti, ja masennus loppuu kuin seinään. Walter vie majavan kotiinsa, ja koko perhe aloittaa uuden elämän puhuvan majavan myötä. Lelutehdaskin nousee uuteen kukoistukseen majavan oppien avulla.

Puhuva käsinukke ja Mel Gibson ei vaikuta lupaavalta alkuasetelmalta. Elokuvan ongelma onkin juuri siinä. Viime aikoina lähinnä juoru-uutisissa sotkuisine avioeroineen ja alkoholiongelmineen näkynyt Gibson on menettänyt ison osan maineestaan ja uskottavuudestaan. Majavan julkaisua onkin lykätty Gibsonin saaman negatiivisen huomion takia. Tätä taustaa vasten Gibson saa aikaan aivan liian surkuhupaisan vaikutelman toilaillessaan puhuvan majavan kanssa.

Ehkä olisi ollut parempi valita pääosaan todellinen koomikko – alun perin rooliin olivatkin ehdolla Jim Carrey ja Steve Carell. Tosin kyseessä ei ole mikään kevyt komedia. Majava on vakava tarina henkisestä sairaudesta ja sen vaikutuksesta kaikkiin läheisiin. Vaikka tapahtuisi ihmeparantuminen, saattaa se synnyttää perheen sisällä uusia kriisejä. Paranemista voikin olla vaikea hyväksyä, kun uusi minä ei alun jälkeen enää miellytäkään. Parhaimmillaan Fosterin elokuva tuo näitä teemoja esiin onnistuneesti.

Jos pääsee yli siitä, että Gibson on rooliin väärä valinta, ja sulkee silmänsä esimerkiksi kohtaukselta, jossa hän ryhtyy majavan kanssa tappeluun, on elokuva varsin pätevä perhedraama ja keski-ikäisen miehen selviytymistarina.

Elokuvassa on rinnakkainen juonikuvio, jossa seurataan perheen vanhempaa poikaa. Anton Yelchinin (Star Trek) esittämä Porter ei tule lainkaan toimeen isänsä kanssa eikä ole innostunut tämän uudesta tulemisesta. Porter tutustuu Norahiin (vastikään Oscar-ehdokkuuden Winter’s Bone -elokuvasta saanut Jennifer Lawrence), joka pyytää Porteria valmistujaispuheensa kirjoittajaksi. Siitä kehittyy sivujuoni, joka nuorten ja raikkaitten näyttelijälahjakkuuksien avulla toimii paljon paremmin kuin Gibsonin roolihahmon ja majavan tarina.

Jussi Huhtala

Tähdet: ★★★

Majava – Traileri
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa