Man Of Steel

24.6.2013 10:27
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 26.06.2013

Teräsmies täyttää 75 vuotta. Sen kunniaksi hahmo esitellään uudelle sukupolvelle Zack Snyderin suurelokuvassa. Sankarin pitkä ikä selittää osaltaan näkemyksen konservatiivisuuden. Halu tahkota rahaa sen sijaan sen, että elokuva on tehty vetoamaan alimpaan yhteiseen nimittäjään.

Krypton-planeetan johtava tiedemies Jor-El ja vaimonsa saavat ensimmäisen biologisesti syntyneen lapsen vuosisatoihin. Ikävä kyllä Kryptonin ydin on luhistumassa samaan aikaan, kun planeetta on kenraali Zodin aloittaman sisällissodan kourissa. Jor-El lähettää lapsensa avaruuteen mukanaan koodi, joka sisältää koko Kryptonin yhteiskuntarakenteen. Ulkoavaruuden vankilavyöhykkeelle tuomittu Zod vannoo löytävänsä koodin vapauduttuaan.

Aikuisena Clark Kent kiertää maailmaa auttamassa ihmisiä. Hän ei tiedä alkuperäänsä ennen kuin sattuu Etelämantereen jään sisältä löytyvään avaruusalukseen. Samaa ihmettä tutkimassa on myös reportteri Lois Lane, joka saa ensimmäisenä todistaa avaruuden yli-ihmisten olemassaoloa. Pian sen tietää koko maailma, sillä Zod löytää tiensä Maahan.

On suuri haaste tehdä fyysisesti haavoittumattomasta ja moraalisesti puhtoisesta Teräsmiehestä kiinnostava hahmo elokuvayleisölle. Snyder kuvaa hänet omien kykyjensä ja vastuunsa varjossa murjottavana hylkiönä. Clark tottelee kuuliaisesti isähahmojensa latteita neuvoja, oli kyseessä sitten Jor-Elin hologrammi tai ihmiskunnan reaktiota pelkäävä kasvatti-isä. Tavalliset ihmiset esitetään pääasiassa itsekeskeisinä juntteina, jotka eivät ansaitse tulla avaruus-Jeesuksen pelastamiksi, mutta saavat armahduksen siitä huolimatta. Siis ne, jotka saavat.

Lopun katastrofiporno nimittäin menee niin pitkälle, että on mahdotonta uskoa Teräsmiehen varsinaisesti pelastavan muita kuin omat tuttavansa. Puuduttava efektijakso ei tunnu loppuvan millään. Elokuva on iloton tuskastelu, josta kaikki värit ja persoonallisuus on häivytetty.

Snyder on täysin hukassa toimintakohtausten ulkopuolella. Hyvistä näyttelijöistä ei saada irti juuri mitään ja katsojan tunnetiloja ohjaillaan lattealla musiikilla. Elokuva saarnaa yhtä ja todistaa toista.

Man Of Steel -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa