Memory

Liam Neeson on tehnyt jälleen yhden halvalta näyttävän toimintapätkän, josta ei jää mitään mieleen. (Ikäraja K-16)

2.6.2022 15:41
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 03.06.2022

Nyt alkaa katsojalla muisti pätkiä. Onko Memory uusi elokuva vai onko tämä jo nähty aiemmin?

Liam Neeson tekee samanoloisia jännäreitä niin tiuhaan, ettei katsoja enää pysy perässä. Sen sijaan hämmentää. Miksi arvostettu näyttelijä tuhlaa aikaansa tällaiseen tauhkaan? Ei mikään muu voi olla syynä kuin rahanahneus.

Toinen veteraanitähti Bruce Willis tunnetaan samanlaisesta – tai ehkä vielä pahemmastakin – joutavanpäiväisten toimintaleffojen tehtailusta, mutta vastikään ilmeni, että hänellä oli siihen hyvä syy.

Tässä elokuvassa Liam Neeson vain näyttelee muistisairasta.

Neeson alkoi lähestyä kuudenkymmenen vuoden ikää, kun hänen uransa sai uutta nostetta Taken-elokuvan myötä, ja hänestä kuoriutui vakuuttava toimintatähti. Uutta imagoa hyödynnettiin Takenin jatko-osissa ja lukuisissa muissa elokuvissa, jotka ovat olleet vuosi vuodelta huonompia.

Viimeisimmät Neeson-jännärit, kuten The Marksman, Honest Thief ja The Ice Road, edustavat kaikki samaa lajityyppiä: halvan näköistä ja parhaimmillaankin vain keskinkertaista toimintaa.

Tuore elokuva Memory on siitä kiinnostava tapaus, että siinä on tekijänä nimiohjaaja. Tai ainakin entinen sellainen.

Brittiläinen Martin Campbell on ohjannut parikin onnistunutta James Bond -seikkailua. Sekä GoldenEye (1995) että Casino Royale (2006) ilmestyivät elokuvasarjan käännekohdassa. Pierce Brosnan ja Daniel Craig saivat molemmat hyvän lähdön.

Liam Neesonin uralle Campbell ei kuitenkaan tällä elokuvalla saa mitään uutta aikaan. Memory on kuin katsoisi kaksikymmentä vuotta vanhaa tylsää poliisisarjaa.

Kuten kuvioon kuuluu, Neesonin roolihahmo huomaa alussa olevansa liian vanha hommaan, jolla hankkii elantonsa, mutta vielä on edessä yksi vaarallinen toimeksianto.

Tällä kertaa Neeson esittää Texasin El Pasossa asustelevaa palkkatappajaa nimeltä Alex, jonka viimeiseksi kaavailtu keikka ei vastaakaan tehtävänkuvausta. Lisää päänvaivaa tulee siitä, että miehellä on muistisairaus, joka vaatii jatkuvaa lääkehoitoa.

Rikosjuoneen kuuluvat myös Guy Pearcen esittämä rehti poliisi ja Monica Belluccin esittämä juonitteleva kiinteistökuningatar sekä Meksikossa toimiva lapsiprostituutiorinki. Mitään muistettavaa ei tästä asetelmasta synny.

Elokuvaan on yritetty saada lisäkierrettä sillä, että tällä kertaa Neeson ei ole pelkästään sympaattinen hahmo: Alex on sille päälle sattuessaan yllättävän väkivaltainen ja raaka tappaja. Vai johtuuko kaikki vain roolihahmon väärästä lääkityksestä? Eihän Liam Neesonin esittämä sankari voi tarkoituksella näin toimia!

Oli miten oli, veriset kohtaukset eivät tee elokuvasta yhtään parempaa.

Memory on uusintafilmatisointi belgialaisesta vuoden 2003 elokuvasta De Zaak Alzheimer (suomeksi ”Alzheimer-tapaus”), joka oli Belgian valinta Oscar-kisaan. Jos alkuperäisessä teoksessa oli jotain omaperäistä, niin hyvin se on saatu häivytettyä. Tällä leffalla ei kultapystejä voiteta.

Nyt pitäisi Neesonin saada aikaan uusi käänne uralla, tai muuten Oscar-ehdokkuus Schindlerin listasta jää hänen ainoakseen.

Jussi Huhtala

Memory -elokuvan traileri

Lisää luettavaa