Moneyball

GENRE ENSI-ILTA 02.12.2011 TÄHDET

Amerikkalaiset rakastavat urheilun ympärille rakennettuja draamoja – varsinkin jos ne vielä ovat tositapahtumapohjaisia vaikeuksien kautta voittoon -tarinoita. Myös Oscar-palkintoja jakava Elokuva-akatemia pitää niistä, viimeisimpänä esimerkkinä vuoden 2009 Elämä pelissä, joka oli ehdolla vuoden parhaaksi elokuvaksi ja toi naispääosapalkinnon Sandra Bullockille.

Tätä taustaa vasten Moneyballilla luulisi olevan erinomaiset saumat seuraavassa Hollywoodin kerman juhlagaalassa. Se kertoo 2000-luvun alkuun sijoittuneesta amerikkalaisen pesäpallon, baseballin, maailmaan sijoittuvasta tutkainta vastaan potkimisesta.

Oakland Athletics -joukkueen konkarimanageri, Brad Pittin esittämä Billy Beane, kyllästyy siihen, että isot ja rahakkaat baseball-joukkueet jatkuvasti ryöväävät parhaat pelaajat miljoonapalkkioilla. Niillä on varaa maksaa yhdelle pelaajalle koko Oakland A:n vuosibudjetin verran. On siis keksittävä jotain uutta.

Kuin tilauksesta Beane kohtaa nuoren talousnörtin, Peter Brandin (Jonah Hill), jolla on uudenlainen filosofia pelaajien arvosta. Joukkueet ovat perinteisesti arvostaneet näyttäviä lyöntejä, syöttöjä ja juoksuja tuottavia pelaajia – varsinkin jos näillä on vielä sponsorien arvostamaa ulkomuotoa. Beane ja Brand alkavat kuitenkin haalia hiljaisia puurtajia, jotka eivät paistattele suursuosiossa, mutta joilla on ominaisuuksia, jotka tuovat tasaisesti pisteitä. Mikä parasta, he ovat kaiken lisäksi saatavilla pilkkahintaan tähtipelaajiin verrattuna.

Pitt on elokuvan selkeä tähti, mutta hän ei diivaile. Hän antaa väsymyksen näkyä kasvoillaan ja kropassaan, kun Beane yrittää luovia uudella tavalla koottua joukkuetta läpi lähes yksimielisen vastustuksen miinakentän. Beane johtaa joukkuetta haluamallaan tavalla nousematta suoraan selkkaukseen ketään vastaan, minkä saa huomata Philip Seymour Hoffmanin näyttelemä valmentaja, Art Howe. Howe kapinoi omalla tavallaan ja joukkueen johtokunta nurisee, mutta Beane pitää päänsä.

Jonah Hill, joka on noussut tähdeksi pönttökomedioiden ylipainoisena pilkankohteena, tekee elämänsä roolisuorituksen. Urheilun maailmaan eksynyt hienostokoulun taloustutkinnon suorittaja on yhtä aikaa huvittava että uskottava ulkopuolisten viisausten latelija. Brand on tyytyväinen paikkaansa Beanen oikeana kätenä, mutta osoittaa myös liikuttavan inhimillisyytensä, kun hän joutuu kohtaamaan liigan pelinappuloina käsiteltävät pelaajat ja lopulta myös Beanen ihmisinä.

Monet Beanen ja Brandin laskelmissaan käyttämät termit jäävät baseballiin perehtymättömille katsojille käsittämättömiksi. Se ei haittaa, sillä elokuvassa tärkeintä ei ole kentällä tapahtuva peli vaan se, jota käydään kulissien takana. Katsojan edellytetään myös jännittävän yksittäisten otteluiden lopputulosta niin vähän kuin urheiluelokuvassa on mahdollista.

Ohjaaja Bennett Miller pitää rauhallisen draaman mukavasti käynnissä reilun kahden tunnin keston ajan. Vuonna 2005 hän ohjasi Philip Seymour Hoffmanin Oscar-voittajaksi Capotessa. Tällä kertaa sivuosapalkinto Hillille voisi olla paikallaan.Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat