Ompelijatar

GENRE , ENSI-ILTA 25.09.2015 TÄHDET

Martta Koskinen tuomittiin monien muiden tavoin maanpetoksesta kuolemanrangaistukseen. Dokumenttielokuva Ompelijatar kertoo vähäeleisen komeasti Koskisen mielenkiintoisesta elämästä.

Ohjaaja Ville Suhosen edellinen elokuva on mahtava Metsän tarina, eikä Ompelijatar ole yhtään vähäpätöisempi. Suhonen taitaa verkkaisesti etenevän, lähes hartaan kerronnan. Katsoja voikin unohtaa arkihuolet ja uppoutua mielenkiintoiseen tarinaan täysin rinnoin.

Lähes kuuron ompelijatar Koskisen tarina alkaa Suomen sisällissodan aikaan, kun Suomi itsenäistyi. Hänet vangittiin ensimmäisen kerran Kotkassa vuonna 1918 muiden punakaartilaisten kanssa. 22-vuotias nuori nainen tuomittiin kahden vuoden vankeusrangaistukseen maanpetoksesta. Vankeustuomion jälkeen Martta päätyi Hella Wuolijoen ompelijattareksi Marlebäckin kartanoon. Samalla hän toimi Suomen kommunististen järjestöjen ja puolueiden aktiivijäsenenä sekä vakoojana. Hänen suhteensa suomalaisten kommunistijohtajien kanssa ei jäänyt huomaamatta Valtiolliselta poliisilta VALPOlta.

Jatkosodan aikaan Koskinen välitti Suomen Kommunistisen Puolueen viestejä. Yrjö Leinon pidätys joulukuussa vuonna 1942 johti Koskisen kiinniottoon. Hänen asunnostaan löytyi salaisia sotilastietoja ja muita asiakirjoja, jotka johtivat Martan välittömään pidätykseen. Pitkällisten kuulustelujen ja tuskallisen kidutuksen jälkeen, joissa Koskinen ei kuitenkaan paljastanut mitään, hänet tuomittiin maanpetoksesta kuolemanrangaistukseen.

Ompelijatar on kursittu erinomaisesti kokoon arkistomateriaalista. Ohjaaja Suhonen työryhmineen on tehnyt valtaisan urakan kerätessään lehtileikkeitä, kuulusteluasiakirjoja, kirjeitä, arkistokuvia sekä erilaisia filmejä dokumenttia varten. Useiden puheäänien kertoma tarina on ajanmukaista, eikä sitä ole modernisoitu. Kielikuvat ovat rikkaita ja vanhentuneita, ne ynnäävät autenttisen oloisen ja vääristelemättömän dokumentin hyvin yhteen. Ompelijatarta varten on käytetty aikaa ja rakkautta – ja sen huomaa välittömästi. Historiallinen dokumentti ei voisi olla tätä tarkempi ja kiehtovampi.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat