Operaatio Mincemeat

Operaatio Mincemeat on turhan perinteinen ja kuivahko brittiraina, mutta Colin Firth ja Matthew Macfadyen loistavat rooleissaan. (Ikäraja K-12)

2.6.2022 10:19
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 03.06.2022

Toisesta maailmansodasta kertovia elokuvia riittää vaikka jokaiselle sormelle, ja niitä tupsahtelee teattereihin säännöllisin väliajoin. Sota kiinnostaa tietysti ohjaajia ja käsikirjoittajia ymmärrettävistä syistä; se muokkasi ja ravisteli modernia yhteiskuntaa ennennäkemättömällä tavalla.

Vuoden 2022 suuren budjetin sotaleffa on Operaatio Mincemeat, tositapahtumiin perustuva kertomus Iso-Britannian yrityksestä huijata Hitler uskomaan, että brittien sotakoneisto suunnisti Kreikkaan vaikka tarkoituksena olikin kaapata Sisilia takaisin natseilta. Colin Firth esittää entistä tuomaria, Ewen Montagua, joka yhdessä Charles Cholmondeleyn (Succession-sarjan Matthew Macfadyen) kanssa hoksaa, että he voivat lähettää ruumiin huuhtoutumaan Espanjan rannalle, jolloin saksalaiset joukot löytävät sen.

Ruumiin mukana kantautuu tietysti myös läjä väärennettyjä papereita, jotka vahvistavat Iso-Britannian hyökkäyksen Kreikkaan. Montagu, Cholmondeley ja Jean (Kelly Macdonald) ryhtyvät keksimään vedenpitävää, uskottavaa taustatarinaa ruumiille.

Muista, että Operaatio Mincemeat perustuu tositapahtumiin. Koko operaatio kuulostaa hölynpölyltä ja täysin älyvapaalta, mutta todellisuudessa se tapahtui ja Churchill itse hyväksyi suunnitelman, joten elokuvaa ei moittia höpsöstä juonestaan. Harmillisesti Operaatio Mincemeat ei ole läheskään niin hervoton kuin sen sietäisi olla.

John Madden, joka ohjasi muun muassa Rakastunut Shakespeare -elokuvan, ohjaa Operaatio Mincemeatia vakaalla kädellä, mutta lopputulos on turhan kuiva. Se on täysin viihdyttävä ja ajoittain ihan hauskakin kokonaisuus, mutta myös unohdettava. Elokuvassa ei ole mitään erikoista tai uniikkia, vaan se jää liian perinteiseksi ja turvalliseksi sotaelokuvaksi.

Johnny Flynn, joka on tehnyt useita upeita rooleja pienissä indie-leffoissa, esittää itse Ian Flemingia, kuuluisaa James Bond -kirjailijaa. Harmi, että Flynn ajelehtii kohtauksesta toiseen päämäärättömästi. Miekkonen lähinnä myhäilee kohtausten taustalla tupakka huulessa, ja vaikka oikea Ian Fleming tosiaan oli mukana suunnitelman toteuttamisessa, elokuvassa ei tunnu olevan tilaa hänelle.

Operaatio Mincemeat on muutenkin turhan täyteen ahdettu kokonaisuus. Turhauttavin elementti on Montagun ja Cholmondeleyn taistelu Jeanin huomiosta. Kolmiodraama on täysin turha, se ei lisää mitään elokuvaan, jossa hahmot jatkuvasti toitottavat koko vapaan maailman kohtalon riippuvan mereen heitetystä ruumiista.

Elokuva on silti hyvin rakennettu, ja onneksi näyttelijät ovat ensiluokkaisia. Firth on aina tervetullut lisä elokuvaan kuin elokuvaan, mutta Macfadyen on Operaatio Mincemeatin todellinen tähti. Näyttelijä tuo kiusallisen, hermostuneen Cholmondeleyn eloon valkokankaalla pienillä eleillä. Macfadyenilla on myös mahtavaa kemiaa Firthin kanssa.

Maria Lättilä

Operaatio Mincemeat -elokuvan traileri

Lisää luettavaa