Oppenheimer

Ratkaistiinko ihmiskunnan tulevaisuus jo toisessa maailmansodassa? Muun muassa tällaisia kevytfilosofisia aiheita pohtii Christopher Nolan uutukaisellaan. (Ikäraja K-12)

21.7.2023 07:52
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 21.07.2023

Eipä liene enää tässä vaiheessa mikään yllätys, että kun Christopher Nolan tekee elokuvan, sitä odotetaan kuin kuuta nousevaa. Harmi vain, ettei velikulta Jonathan käsikirjoita niitä enää Christopherin kanssa, vaan yhteistyö loppui jo vuoden 2017 Dunkirkin kohdalla.

Dunkirk oli vielä monen mielestä mestariteos, mutta vuonna 2020 ensi-iltansa saanut Tenet jakoi jo huomattavasti selkeämmin mielipiteet – etenkin käsikirjoituksensa puolesta. Ikävä kyllä myös Oppenheimerin suurin ongelma on juuri käsikirjoitus. Älkääkä nyt käsittäkö väärin, sillä elokuvan käsikirjoitus on täynnä neronleimauksia, mutta sen rakenne on hieman töksähtelevä.

Oppenheimer on jaettu kahteen osaan, vaikka palaset olisi saatu kulkemaan myös Nolanille tyypilliseen tapaan lomittain. Kolmetuntisen elokuvan kohdalla tällaisen hieman helpomman ratkaisun huomaa selvästi. Ehkäpä sitä Jonathanin kultaista kädenjälkeä olisi tarvittu tälläkin kertaa?

Elokuvan ensimmäisellä puoliskolla kuljetaan kahta eri rataa. Päälinjalla nähdään nerokas tiedemies J. Robert Oppenheimer (Oscar-pystin arvoisesti näyttelevä Cillian Murphy) kehittämässä ensimmäistä atomipommia, Trinityä, Manhattan-projektin johtajana. USA käy kilpavarustelua natseja ja Neuvostoliittoa vastaan keskellä toista maailmansotaa, ja maailmanlopun kello tikittää kohti keskiyötä.

Toisella janalla seurataan Yhdysvaltain atomienergiakomission puheenjohtaja Lewis Straussin (mahtava Robert Downey Jr.) matkaa kohti senaattia ja yhä suurempaa valtaa. Oppenheimer on iso tekijä myös tässä sivutarinassa.

Elokuvan vajaan tunnin mittaisessa finaalissa siirrytään Oppenheimerin uran loppupuolelle, keskelle oikeussalidraamaa, kun hän on joutunut naiivina idealistina poliittisen valtapelin ja juonittelun kynsiin. Oppenheimeria syytetään muun muassa kommunistiksi ja jopa neuvostovakoojaksi.

Lopussa odottaa tietenkin vielä Nolanille tyypillisiä yllätyksiä ja käänteitä, jotka saavat katsojan pohtimaan rehellisyyttä, maailman valtatasapainoa, eliitin 4D-shakkipelejä sekä sitä musertavan synkkää painolastia, jonka kylmä sota ja ydinasevarustelu on päällemme langettanut. Kuka tai ketkä ovat vastuussa tästä ihmiskuntaa uhkaavasta jumalaisesta ydintulesta? Tiedemiehet vai ne poliitikot, jotka valjastavat tieteen tuhon instrumenteiksi?

Oppenheimer on tietenkin myös täynnä upeita näyttelijöitä. Murphyn ja Downey Jr:n lisäksi elokuvassa nähdään Emily Blunt Oppenheimerin Kitty-vaimona ja Florence Pugh tiedemiehen rakastajattarena Jeanina. Mukana ovat myös Matt Damon tiukkana upseerina, joka vahtii Manhattan-projektin edistymistä, sekä muun muassa Alden Eldenreich, Jason Clarke, Rami Malek, Gary Oldman, Kenneth Branagh, Josh Hartnett, Matthew Modine ja moni muu Hollywoodin huippunimeä.

Oppenheimer on hyvin lähellä napakymppiä, mutta aivan kirkkaimpaan kärkeen se ei Nolanin hienolla uralla kuitenkaan yllä. Tenetiin pettyneet saattavat löytää elokuvasta Nolanille tuttuja ja turvallisia uomia, mutta ei välttämättä kannata odottaa uutta Inceptionia tai Yön ritaria. Erittäin hyvä, muttei täydellinen.

Niko Ikonen

Oppenheimer -elokuvan traileri

Lisää luettavaa