Pacific Rim – Hyökkäys Maahan

GENRE , ENSI-ILTA 02.08.2013 TÄHDET

”Vaikea päätös. Pitäisikö katsoa Pacific Rim, vai vedänkö vain peltiämpärin päähäni ja hakkaan sitä vasaralla puolitoista tuntia?”

Näin heitti koomikko Conan O’Brien Twitterissä. Letkautus on hauska, mutta onneksi Pacific Rim sisältää muutakin kuin taistelevia jättirobotteja.

Pacific Rim on Hellboy-elokuvilla ja Pan’s Labyrinthillä maineensa luoneen Guillermo del Toron suurin ja kallein elokuva. Robottien ja merestä nousevien hirviöiden taistelusta kertovaan elokuvaan upotettiin rahaa arviolta 200 miljoonaa dollaria, vaikka siinä ei näyttele yhtään suurta tähteä.

Eräänlaisia tähtiä elokuvassa ovatkin tunnettujen näyttelijöiden sijaan jättimäiset robotit ja hirviöt.

Pacific Rim sijoittuu lähitulevaisuuteen. Jättimäiset kaiju-hirviöt terrorisoivat maapalloa. Godzilla-elokuvista tuttuja monstereita vastaan kehitetään yhtä massiivisia Jaeger-taistelukoneita, joita ohjataan kahden pilotin voimin.

Elokuvan keskushahmo on Jaeger-ohjaaja Raleigh (Charlie Hunnam), joka on veljensä kuoleman jälkeen ripustanut robottiohjaimet naulaan. Jaeger-komentaja (Idris Elba) värvää hänet uudestaan hommiin, ja uudeksi pariksi valitaan Mako Mori (Rinko Kikuchi, Babel), jolla on puolestaan ikäviä kokemuksia kaijujen hyökkäyksestä lapsena.

Pacific Rim tuntui ennakkotietojen perusteella hirviöelokuvien ystävän märältä unelta, ja sellaiseksi se myös osoittautuu – pienellä varauksella tosin. Massiiviset Jaeger-robotit ovat elokuvassa parasta. Se, että robotin ohjaimissa on kaksi kuljettajaa, joiden on löydettävä henkinen yhteys, tuo tarinaan psykologista syvyyttä, joka niin helposti tämäntyyppisissä seikkailuissa jää puuttumaan.

Elokuvan puute on valitettavasti se, että ihmishahmot eivät ole siviilissä tarpeeksi kiinnostavia. Charlie Hunnam on persoonaton tylsimys, joka sopisi paremmin johonkin hölmöön high school -komediaan nörttejä kiusaamaan. Kaiken lisäksi kilpailevaa Jaeger-pilottia näyttelee aivan samannäköinen komea poika Robert Kazinsky. Rinko Kikuchi ja Idris Elba ovat onneksi huomattavasti parempia näyttelijöitä. Ron ”Hellboy” Perlman tekee hyvän sivuroolin kaijun ruumiinosia välittävänä mustan pörssin kauppiaana. Charlie Dayn ja ja Burn Gormanin esittämät tiedemiehet ovat taas vähän liiankin hölmöjä.

Kokonaisuutena Pacific Rim on kuitenkin niin kekseliäs ja visuaalisesti nautittava elokuva, että siihen ei voi olla ihastumatta. Kyllä se on tämän kesän paras toimintaelokuva.

Kotimarkkinoillaan Yhdysvalloissa Pacific Rim ei menestynyt aivan niin hyvin kuin odotettiin. Jatko-osaa ollaan silti puuhaamassa, sillä muualla maailmassa elokuva on tuottanut mukavasti lipputuloja. Jos Pacific Rim 2 tehdään, niin toivoa sopii, että del Toro jatkaa ohjaajana. Jonkun muun käsissä siitä tulee helposti vain tyhjien tynnyrien kolinaa.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat