Poika ja peto

GENRE , ENSI-ILTA 30.09.2016 TÄHDET

Japanissa on muitakin animaatiostudioita kuin Ghibli ja muitakin ohjaajia kuin Hayao Miyazaki. Muut vain eivät harrastajapiirien ulkopuolella saa länsimaissa samalla tavalla näkyvyyttä. Mamoru Hosodan tuotannosta Suomessakin on sentään taidettu – kiitos erityisesti Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin – nähdä ainakin elokuvat The Girl Who Leapt Through Time, Summer Wars ja Wolf Children.

Tuore Poika ja peto jatkaa niiden teemaa, jossa päähenkilöt elävät kahden erilaisen maailman välissä ja joutuvat tekemään valintoja niiden välillä. Se kertoo pienestä Ren-pojasta, joka tuntee jääneensä yksin maailmassa. Tunnekuohussa hän karkaa ja törmää Tokion kaduilla outoihin olentoihin, kahteen antropomorfisten eläinten rinnakkaismaailmasta tulleeseen soturiin.

Toinen heistä, Kumatetsu, on varteenotettava ehdokas eläinmaailman uudeksi valtiaaksi. Ennen valtaistuimen ratkaisevaa kaksintaistelua hänellä on kuitenkin oltava oma koulukuntansa, mutta moiseen sankari on liian laiska ja äkkipikaisuutensa vuoksi epäsuosittu. Kummallakaan ei ole juuri vaihtoehtoja, joten Renistä tulee Kumatetsun oppilas.

Vuosien vieriessä Kumatetsu oppii välittämään tietoaan ja Ren saa itseluottamusta. Ihmisten maailma kuitenkin kutsuu, mutta Ren ei kohtaamistaan ystävällisistä ihmisistä huolimatta uskalla mennä loppuun asti etsiäkseen sieltä paikkaansa tai paikatakseen välinsä perheensä kanssa.

Poika ja peto on toisaalta hupaisa, omaperäisten olentojen kansoittama fantasiaseikkailu. Toisaalta siinä on vakava tarina (nuoren) ihmisen sisällä vaanivasta vaarallisesta tyhjiöstä, jota epävarmuus itsestä ja tunne rakkauden puutteesta ruokkii. Elokuvan ongelma on, että siinä on valtavasti teemoja ja tarinanaihioita, joista läheskään kaikkia ei ehditä käsitellä kunnolla.

Monet merkittävätkin kuviot tulevat mukaan kuvaan takavasemmalta vasta loppupuolella ilman kunnon pohjustusta. Niin paljon kuin Poika ja peto -elokuva haluaisikin vain kehua, liian täyteen kiinnostavia asioita tungettuna se tuntuu kaksituntista mittaansa pitemmältä ja raskaammalta.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat