Promised Land

GENRE ENSI-ILTA 11.10.2013 TÄHDET

Yhdysvalloissa on viime vuosina intoiltu valtavista maakaasuesiintymistä, joita on alettu valjastaa hyötykäyttöön uudenlaisella poraustekniikalla. Liuskekaasu on korvannut saastuttavan kivihiilen käyttöä ja tuonut työpaikkoja syrjäseuduille. Kaasun poraamiseen liittyy kuitenkin vakavia ympäristöriskejä. Maineikkaan Gus Van Santin (Elephant, Milk) ohjaamassa elokuvassa tartutaan tähän ristiriitaiseen yhtälöön.

Steve Butler (Matt Damon) on ison energiayhtiön palveluksessa oleva konsultti, jonka tehtävä on suostutella maanomistajat myymään tuottamattomiksi käyneet peltonsa kaasufirmalle. Kuulostaa epäilyttävältä, mutta Steve osoittautuu kunnon kaveriksi, jota motivoi maaseudun pitäminen elinvoimaisena. Työpari Sue (Frances McDormand) ei ole yhtä ihanteellinen; yksinhuoltajana hän arvostaa ennen kaikkea säännöllisesti maksettavaa palkkashekkiä.

Parivaljakko tekee tavanomaista käännytystyötään Pennsylvanian maaseudulla, jossa osa viljelijöistä on innokkaasti myymässä maitaan. Kaikki eivät kuitenkaan suhtaudu kaasuyhtiön suunnitelmiin kritiikittömästi. Työ vaikeutuu entisestään, kun paikkakunnalle tupsahtaa energinen ympäristöaktivisti Dustin Noble (John Krasinski), jolla on hallussaan kuvia kaasunporausalueilla kuolleista lehmistä. Steve ja Dustin päätyvät kilpailemaan paitsi ihmisten arvoista myös paikallisen opettajan (Rosemarie DeWitt) suosiosta.

Gus Van Santin ja Matt Damonin yhteistyö alkoi elokuvasta Good Will Hunting (1997), josta tuli molemmille ponnahduslauta suuren yleisön tietoisuuteen. Promised Land on heidän kolmas yhteinen elokuvansa. Lähtökohtana on ollut Damonin näyttelijäkollegansa kanssa laatima käsikirjoitus, aivan kuten kahdessa aikaisemmassakin yhteisprojektissa. Nyt käsikirjoittajaparina on toiminut Krasinski.

Tarina pohjustetaan hienosti. Suurta rahaa edustavat Steve ja Sue eivät ole paatuneita niljakkeita, vaan aivan tavallisia, työssäkäyviä amerikkalaisia. Maaplänttien hinnoittelu on tietysti kaasufirman edun mukaista, mutta muuten kaksikko ei ole suoranaisesti huiputtamassa ihmisiä. Ei ainakaan tietoisesti.

Valitettavasti mustavalkoisuutta kaihtava asetelma ei pidä loppuun asti. Viimeisellä neljänneksellä turvaudutaan melko kliseisiin ja ennalta arvattaviin ratkaisuihin. Se on sääli, sillä alkupuolellaan elokuva tuntuu lupaavan enemmän.

Juonellisesti tarinassa on pari koukkua, jotka vievät kerrontaa korporaatiotrillerin suuntaan. Sellaiseksi Promised Land on kuitenkin aivan liian kesy ja hampaaton. Kaasun poraamisen haitat tulevat selviksi, mutta sen syvällisemmin tekijät eivät lähde jättiyhtiöiden toimintakulttuuria penkomaan.

Yhteisöllisyyden merkitystä ja yksilön punnittuja valintoja korostavana draamana elokuva toimii. Van Santin ohjaus on vaivatonta ja ihmisläheistä, ja Matt Damon on kuin luotu näyttelemään Steve Butlerin kaltaisia, pohjimmiltaan rehtejä tavismiehiä. Frances McDormand tuo tarinaan särmää silkalla läsnäolollaan.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat