The Railway Man

/ GENRE ENSI-ILTA 28.03.2014 TÄHDET

Sota jättää jälkensä kaikkiin, jotka sen kurimukseen joutuu. Useat omakohtaisiin kokemuksiin perustuvat teokset ovat saaneet motivaationsa halusta tehdä tilit selviksi menneisyyden kanssa. Tähän kategoriaan osuu myös Eric Lomaxin omaelämäkerrallinen romaani The Railway Man (1995), josta BBC teki heti tuoreeltaan tv-elokuvan, jossa Lomaxia esitti John Hurt. Nyt australialainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Jonathan Teplitzky on siirtänyt kirjan valkokangaselokuvaksi.

On vuosi 1980. Toisen maailmansodan veteraani Eric Lomax (Colin Firth) istuskelee omissa oloissaan veteraanikeskuksessa, jossa oikeastaan vain hänen sotakaverinsa Finlay (Stellan Skarsgård) saa häneen kontaktia. Lomax on uppoutunut rautateiden aikataulukirjoihin, hänen suureen intohimon kohteeseensa. Hän rakastaa matkustaa junissa ja tietää kaikki niiden reitit ja aikataulut. Eräällä matkalla Lomax sattuu istahtamaan vastapäätä häntä selvästi nuorempaa naista, (Nicole Kidman), jonka kanssa juttu alkaa luistaa.

Junan yhteen saattamat yksinäiset sielut rakastuvat pikavauhtia ja avioituvatkin. Eristäytynyttä elämää viettänyt Eric on uudessa tilanteessa. Vaikka hän on onnellisempi kuin vuosiin, aiheuttaa toisen ihmisen astuminen hänen tarkasti jäsenneltyyn elämäänsä myllerrystä sekä vanhojen traumojen nousemista pintaan.

Nuorena luutnanttina Lomax (Jeremy Irvine) oli sijoitettu tykistön viestiupseeriksi Singaporeen. Kun Japani valtaa kaupunkivaltion, brittiläiset joukot antautuvat ja joutuvat sotavangeiksi. Muiden mukana Lomax kuljetetaan Thaimaan puolelle. Pian selviää, että sotavankeja ei tulla kohtelemaan Geneven sopimuksen mukaisesti, vaan he joutuvat rakentamaan huoltorataa. Neuvokas Lomax rakentaa niukoista osista yhteistyössä muiden brittivankien kanssa radiovastaanottimen, josta he saavat tietää sotatoimien edistymisestä muualla. Onni ei ole myötä, ja Lomax jää kiinni radiostaan. Hänet viedään Kempetain ylläpitämään vankilaan kuulusteltavaksi ja kidutettavaksi. Kempetai oli keisarillisen Japanin armeijan poliisiyksikkö, jonka vastuuseen kuului muun muassa kansallinen turvallisuus ja tiedustelutoiminta. Vankilassa hän joutuu armottomien kuulustelumenetelmien uhriksi. Kuulustelijoiden tulkkina toimii nuori upseeri Nagase (Tanroh Ishida), johon Lomax eritoten kohdistaa myöhemmän katkeruutensa.

Vuosikymmeniä vapautumisensa jälkeen sotatraumojaan uudelleen läpikäyvä Lomax on huonossa kunnossa, mutta hänen nuori vaimonsa ei luovuta, vaan ottaa yhteyttä Finlayhin saaden kuulla menneistä tapahtumista. Päästäkseen eroon haamuistaan Lomaxin on matkustettava kohtaamaan vanhassa vankilassa oppaana toimivan Nagasen (Hiroyuki Sanada).

Ohjaaja Teplitzky yrittää luoda katsojalle yhteyttä sulkeutuneeseen ja lähes puhumattomaan Lomaxiin, muttei onnistu siinä kovin hyvin. Hyvistä aikomuksista huolimatta elokuvan tapahtumat ja sen hahmot eivät pääse koskettamaan. Loistava Colin Firth pitelee tarinaa pystyssä, vaikka käsikirjoitus ei tarjoa hänelle kummoisiakaan eväitä. Samoin Kidman ja Skarsgård tekevät varmaa ja tarkkaa työtä, mutta lähinnä suurella rutiinillaan. Näyttelijöiden ansiosta elokuva saa kolme tähteään, joskin rimaa hipoen.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa