Räyhä-Ralf valloittaa Internetin

Räyhä-Ralfin ja Nelli Karamellin seikkailut eivät sytytä enää toisella kertaa. Internetin värikäs maailma varmasti miellyttää perheen pienempiä katsojia, mutta elokuvan hämmentävä viesti ystävyydestä jättää aikuiset kylmäksi.

31.1.2019 19:31
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 01.02.2019

Kuusi vuotta sitten videopelihahmot Räyhä-Ralf ja Nelli Karamelli seikkailivat pelihallin pelien sisällä. Nyt ystävykset valloittavat Internetin suuren ja ihmeellisen maailman.

Kun Nellin Sokerihuuma-peliä uhkaa kaatopaikka, Ralf ja Nelli yrittävät ostaa eBaysta tarvittavan varaosan. Tästä seuraa hullunkuristen sattumuksien sarja, joka vie nuoremmat katsojat internetin syövereihin ja tarjoaa samalla vanhemmillekin naurun aihetta nettihuumorillaan. Ralfista tulee nettivideostara ja Nelli löytää unelmiensa pelin netistä, mutta kestääkö parin ystävyys Nellin unelmaa pelihallia suuremmasta maailmasta?

Räyhä-Ralfin jatko-osaa on odotettu kuin kuuta nousevaa, mutta lunastaako se kovat odotukset? Ajoittain, mutta kokonaisuus on harmillisen laimea. Phil Johnstonin ja Rich Mooren elokuva koskettaa tärkeitäkin asioita, kuten nettikiusaaminen ja itsetunnon kanssa kamppailu, mutta Räyhä-Ralf ei koskaan valitse yhtä teemaa eikä malta paneutua mihinkään perusteellisesti.

Vaikka elokuvan lopussa onkin tärkeä opetus ystävyydestä ja on hienoa nähdä lastenelokuvan taklaavan isojakin asioita, se ei riitä. Ralf esitetään Nelliin takertuvana ja epävarmana jopa niin paljon, että hän yrittää estää Nellin unelmaa toteutumasta. Sen sijaan, että elokuva sukeltaisi syvemmälle Ralfin epävarmuuteen ja kuinka sen voisi voittaa, Ralf ei ansaitse elokuvantekijöiden ja siten katsojien sympatiaa. Harmillista, sillä tämähän on Ralfin oma elokuva ja hahmo olisi ansainnut parempaa.

Vanhat hahmot vilahtavat elokuvan alussa ja muutama sivujuoni alustetaan, mutta sitten hylätään ja edellisestä elokuvasta tutut hahmot pysyvät poissa koko elokuvan ajan. Uusista hahmoista Buzztube-nero Yesss ja autonainen Shank saavat eniten valkokangasaikaa, mutta kumpikaan ei onnistu tekemään suurempaa vaikutusta. Tästä voi syyttää Johnstonin ja Mooren paperinohutta käsikirjoitusta, joka kiirehtii kohtauksesta toiseen päämäärättömästi. Harmi, sillä alkuperäisversiossa hahmojen ääninä ovat mainiot Taraji P. Henson ja itse Wonder Woman Gal Gadot.

Kyseessä ei silti ole täysin läpimätä elokuva. Alkuperäinen Räyhä-Ralf oli kekseliäs, hauska ja omaperäinen ja vaikka jatko-osa ei koskaan nouse ensimmäisen elokuvan tasolle, tarjoaa se silti hurjan paljon hauskaa koko perheelle. Elokuvaa on helppo syyttää kaupallisuudesta, sillä netin syvyyksissä pääosissa ovat eBay sekä Youtubea ja Buzzfeedia parodioiva Buzztube. Lisäksi elokuvassa vilahtavat monet tutut applikaatiot, kuten Instagram, Google, Snapchat ja Facebook muiden lomassa. Elokuva on kuitenkin suunnattu sukupolvelle, joka ei muista aikaa ilman Googlea, joten annetaan tämä anteeksi.

Elokuva esittää netin käyttäjät lampaina, joita on helppo kaitsea oikeaan suuntaan ja manipuloida värikkäillä nappuloilla. Osittain Räyhä-Ralf osuukin oikeaan, ja Johnston ja Moore onnistuvat havainnollistamaan monet Internetille tyypilliset ominaisuudet hienosti animaation keinoin. Kyseessä on yksinkertaistettu mutta nokkela tapa esittää Internetin suunnattoman suuri maailma.

 

Räyhä-Ralf valloittaa Internetin -elokuvan traileri

Lisää luettavaa