Ruotsalainen avioliitto

GENRE ENSI-ILTA 29.10.2010 TÄHDET

Erland ja Maj ovat vuosikausien avioliitossa toisiinsa hitsautunut pari, joka järjestää avioliittoneuvontaa asuinseudullaan. Sven-Erik ja Karin ovat heidän ystäväpariskuntansa, ja erityisen lämpimät välit vallitsevat Erlandin ja Sven-Erikin välillä. Erland on nimittäin kerran tarjonnut auttavan kätensä itsetuhoiselle Sven-Erikille, ja tämä ele pelasti Sven-Erikin koko elämän. Nyt tilanne kuitenkin muuttuu, sillä Sven-Erikin syntymäpäiväjuhlilla Karin ja Erland löytävät toisensa uudella tasolla. He rakastuvat päätä pahkaa voimatta tunteilleen mitään. Tapahtuu se tavallinen, ja omenaostokset poukkoilevat pitkin piennarta, kun Erland ja Karin kohtaavat autossa ostoskeskuksen pihamaalla.

Järkiperäisenä ajattelijana Erland päättää kerätä koko sakin saman pöydän ääreen keskustelemaan vaikeasta tilanteesta. Hän kehittelee rationaalisen ratkaisun, jonka päämääränä on lopulta palauttaa kuvio ennalleen. He kaikki neljä asuisivat sillä välin yhdessä, saman katon alla, ja Erland ja Karin saisivat näin polttaa loppuun kipinän, jota muuten ei voisi tukahduttaa. Alkaa erikoislaatuinen kokeilu, jonka tulee kulkea tiettyjen, keittiön kaapin oveen liimattujen sääntöjen mukaan.

Jörgen Bergmarkin ohjaama ja Jens Jonssonin (Pingiskingi, 2008) käsikirjoittama Ruotsalainen avioliitto on hillitön, voimallinen tragikomedia. Aihe on koskettava, mutta musta, epätoivoinen huumori siivittää katsojan tahattomiin naurunpyrskähdyksiin. Kahden pariskunnan kimppakämppätesti on ideana epäuskottava, mutta hienot näyttelijäsuoritukset puhaltavat syvyyttä kokeiluun. Ruotsalaisen draaman ydinhenkilöt, näyttelijä Pernilla August etunenässä, istuvat rooleihinsa niin uskottavalla tavalla, ettei todellisista tunteista ole epäilystäkään. Erityisesti Majn ja Sven-Erikin hylätyt, yössä pienintäkin äännähdystä kuuntelevat orvot hahmot tuovat jokaisella eleellään esiin pinnan alla kytevän tuskan.

Elokuvasta tulee mieleen Lukas Moodyssonin Kimpassa (Tillsammans, 2000), jossa myös testattiin rakkauden rajoja samojen seinien sisällä. Erland painottaa toistuvasti ”yhdessä toimimista”, yhteisiä päätöksiä, vaikka todellisuudessa hän itse sanelee ehdot. Erland on kaiken keskipiste, yhtä aikaa kakun säästäjä ja ahmija; mies, joka uskoo järkiajattelun toimivan tunteidenkin parissa. Hän ei suostu olemaan väärässä.

Ruotsalainen avioliitto on teatteridraamaa valkokankaalla. Se keskittyy eri paikoissa tapahtuviin kohtauksiin, lavasteisiin, joista merkittävimmät ovat keittiö, tehdas ja järvi. Elokuvassa ei ole juuri sivuhenkilöitä. Päähenkilöt ovat keski-ikäisiä, mutta heille tapahtuu iästä riippumaton ilmiö: tahaton rakastuminen. Ikänsä ja liittojensa keston turvin he kuitenkin päätyvät valitsemaansa ratkaisuun; yrittämään erilaista lähestymistapaa pitkien ja arvokkaiden suhteidensa säilyttämiseen. Tuloksena on herkullista, vivahteikasta ihmissuhdedraamaa aikuiseen makuun.

Siru Valleala

Tähdet: ★★★★

Ruotsalainen avioliitto – Traileri
Filmtrailer.com