Särkynyt

GENRE ENSI-ILTA 08.03.2013 TÄHDET

11-vuotias Skunk elää tasaista arkea isänsä, isoveljensä ja au-pairin kanssa. Tytön elämään tuovat valoa kotoisan nahistelun lisäksi au-pairin kiva miesystävä ja ensimmäinen oma poikakaveri. Skunkin lapsuus loppuu, kun hän joutuu vahingossa todistamaan kiivasta väkivallanpurkausta naapurustossa: lähiötä pelon vallassa pitävä, räjähtelevä herra Oswald hakkaa epävakaan nuorukaisen, Rickin, jonka kanssa Skunk on juuri alkanut ystävystyä.

Yhtäkkiä Skunkin turvallinen elämä hajoaa. Koulussa kiusataan, au-pair eroaa kivasta miesystävästään, poikaystävä vaihtaa maisemaa, isoveli ja isä alkavat tuntua vierailta ja Rick joutuu pakkohoitoon. Skunk ei saa enää otetta mistään, mikä voisi palauttaa elämään sen yksinkertaisuuden.

Lapsuuden loppuminen ei välttämättä vaadi sen ihmeempiä kuin ensisuudelman, mutta Särkynyt ajaa alamäkeä niin pitkälle, että tarinan aikuisetkin ovat kovilla. Kaikki elokuvan henkilöt joutuvat kasvokkain kurjan maailman kanssa tavalla tai toisella. Aggressiivisen Oswaldin häijyjä ja suustaan pahoja tyttöjäkin käy lopulta sääliksi. Erityisesti päähenkilö Skunk on kuitenkin sellainen hyvä tyyppi, joka ei ansaitse niin tyhmää maailmaa kuin millaisen joutuu kohtaamaan.

Skunkin isä elää sitä vaikeaa aikaa, jona hänen pitäisi rohkaista lastaan hyppäämään tuntemattomaan. Isän ja tyttären välinen, haavat parantava suhde varastaa lopulta show’n kasvukertomukselta. Varsinkin lämmittävän roolisuorituksen tekevä Tim Roth saa paljon aikaan vähillä aineksilla.

Palkitun teatteriohjaaja Rufus Norrisin valkokangasdebyytti on vahva elokuva, joka palkittiin kotimaassaan vuoden parhaana indie-elokuvana. Norris on ohjannut teatteriin muun muassa Thomas Vinterbergin armottoman elokuvan Juhlat.

Ilmavasti pienissä sykleissä etenevässä elokuvassa on Mike Leighin töiden tyylistä kipeyttä ja lempeyttä. Norris kuljettaa tunnelmia luontevasti ja hallitusti. Kasvutarinan kiteytyminen jää kuitenkin hieman heikoksi, ja Särkynyt tasapainoilee jossain nuortenelokuvan ja kypsän draaman välimaastossa. Myös muutamat liian ilmeiset ratkaisut höllentävät elokuvan muuten hyvää otetta.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat