Slummien miljonääri

Huijausta, neroutta vai silkkaa onnea?

13.3.2009 00:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 13.03.2009

Slummien miljonääri on ollut maailmalla yksi alkuvuoden puhutuimpia elokuvia. Se on saanut kriitikoilta ja katsojilta ylistävän vastaanoton sekä lukuisia palkintoja. Palkintosade huipentui kahdeksaan Oscar-patsaaseen.

Elokuvan ohjaaja Danny Boyle tunnetaan parhaiten edinburghilaisista narkomaaneista kertovasta elokuvasta Trainspotting, joka on yksi 90-luvun parhaita brittielokuvia. Boyle on siitä poikkeuksellinen ohjaaja, että hän tuntuu hallitsevan suvereenisti useita eri lajityyppejä. Trainspottingin lisäksi Boyle on muun muassa ohjannut post-apokalyptisen kauhuelokuvan 28 päivää myöhemmin (2002) sekä kiehtovan tieteiselokuvan Sunshine (2007).

Nyt vuorossa on jotain aivan muuta. Vikas Swarupin romaaniin perustuva Slummien miljonääri on Intiaan sijoittuva tarina, jota on vaikea sijoittaa mihinkään lajityyppiin. Eikä ehkä tarvitsekaan.

Päähenkilö Jamal Malik (Dev Patel) on Mumbain slummeissa kasvanut 18-vuotias orpopoika, joka pääsee television Haluatko miljonääriksi -tietovisaan. Kaikkien hämmästykseksi hän tietää vastauksen toisensa perään ja nousee kisassa pääpottiin eli 20 miljoonan rupian kysymykseen saakka. Siinä vaiheessa Jamal joutuu poliisin kuulusteluun. Pidetään mahdottomana, että teenkeittäjänä toimiva slummien kasvatti voisi tietää vastaukset kysymyksiin. Huijariksi epäiltyä Jamalia kidutetaan ja pahoinpidellään.

Puolustuksekseen Jamal kertoo poliisipäällikölle (Irrfan Khan) sarjan tarinoita, jotka esitetään takautumina. Jamal on oppinut vastaukset kaikkiin kysymyksiin Mumbain slummeissa, joita hän kiersi veljensä Salimin kanssa. Kolmantena joukossa oli Latika-niminen tyttö, johon Jamal jo lapsena rakastui.

Takautumissa seurataan lasten kiertolaiselämää kurjissa oloissa. Jamal keksii veljensä kanssa mielikuvituksellisia keinoja selviytyäkseen. He elävät junissa ryöstellen ja kaupustellen tai tienaavat rahaa sepittämällä turisteille nähtävyyksien historiaa omasta päästään.

Slummien miljonääri on jännittävä ja romanttinen yhdistelmä Bollywoodia ja Charles Dickensin romaaneja tyyliin Oliver Twist tai David Copperfield. Boyle on rakentanut Jamalin uskomattomasta elämäntarinasta värikkään, rytmikkään ja kaikkiin katsojan aisteihin vetoavan elämyksen.

Lisää luettavaa