Sully – Uroteko Hudson-joella

7.9.2016 10:55
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 09.09.2016

Heinäkuussa 60 vuotta täyttänyt Tom Hanks on amerikkalaisen elokuvan luotettava ja sankarillinen jokamies, oli kyseessä sitten astronautti Jim Lovell (Apollo 13), toisen maailmansodan amerikkalaisupseeri (Pelastakaa sotamies Ryan) tai isänmaallinen asianajaja (Vakoojien silta).

Arkipäivän sankariksi nousseen lentokapteeni Sullyn rooli on luontevaa jatkoa näille roolitöille – ja sopii hänelle täydellisesti.

Clint Eastwoodin ohjaustyö perustuu vuonna 2009 tapahtuneeseen lento-onnettomuuteen. Chesley ”Sully” Sullenbergin ohjaama matkustajakone teki onnistuneen pakkolaskun Hudson-jokeen, ja kaikki selvisivät hengissä. Kapteenin urheutta ylistettiin tiedotusvälineissä, mutta kulissien takana käytiin aivan toisenlaista keskustelua, kun onnettomuustutkinnassa Sullyn toimintaa syytettiin virheelliseksi.

Tarinan vaiheet voi ehkä tietää tai aavistaa etukäteen, mutta se ei vähennä elokuvan tehoa. Keskeinen kohtaus on dramaattinen pakkolasku, joka nähdään useaan kertaan eri näkökulmista ja joka kerta yhtä intensiivisesti. Valkokankaalla on nähty lukuisia vaikuttavia pakkolaskuja, mutta Sully – Uroteko-Hudson-joella menee niissä kärkipäähän.

Elokuvassa on kuitenkin paljon muutakin kuin dramaattinen jokeen syöksyminen. Hanks on mukana lähes jokaisessa kohtauksessa, ja hän on elokuvan sielu ja sydän. Laura Linney nähdään Sullyn vaimona, ja pariskunnan suhde on mielenkiintoinen. Sully ja hänen vaimonsa sanovat rakastavansa toisiaan, mutta suhteessa on jotain etäistä, eikä se johdu pelkästään pitkästä välimatkasta.

Aaron Eckhart esittää lennolla mukana ollutta Sullyn kollegaa, perämies Jeff Skilesiä. Valtavat viikset kasvattanutta Eckhartia on aluksi vaikea tunnistaa, ja hän näyttää enemmän Tom Selleckiltä kuin omalta itseltään. Eckhart on hyvä roolissaan, joka on tosin hieman epäkiitollinen, sillä kaikki huomio kiinnittyy Sullyyn.

Varmaotteisesti ohjaavan Eastwoodin käsissä Sullyn tarinasta on syntynyt kiehtova jännitysdraama. On hämmästyttävää, että Eastwood täytti kesällä jo 86 vuotta. Korkeasta iästään huolimatta hän on täydellisesti ajassa kiinni. Sully – Uroteko Hudson-joella on siitä pätevä osoitus.

Sully – Uroteko Hudson-joella -elokuvan traileri

Lisää luettavaa