Toinen maailmansota jätti jälkeensä monenlaisia raunioita, niin fyysisiä kuin henkisiäkin. Unkarin juutalainen Lázsló Tóth on yksi onnellisista, sillä hän on selvinnyt natsien vainoista ja vahingoittuneenakin pääsee matkustamaan Yhdysvaltoihin luomaan uutta elämää.
Siellä hän saa turvapaikan serkkunsa huonekalumyymälästä, ja pian he saavat toimeksiannon uudistaa upporikkaan teollisuuspampun kirjasto. Tämä tosin ei itse ollut sitä tilannut, mikä johtaa raivokkaaseen yhteenottoon ja siltojen palamisen moneenkin suuntaan. Kun muut kuitenkin myöhemmin osoittavat arvostusta uutta sisustusta kohtaan, miljonääri Harrison Lee Van Buren etsii ennen sotaa arvostetuksi arkkitehdiksi paljastuneen Tóthin käsiinsä ja ottaa tämän siipiensä suojiin massiivisen uuden toimeksiannon muodossa.
Kaiken lisäksi Van Buren osoittautuu oleelliseksi avuksi, kun ryhdytään yhdistämään Lázslóa ja tämän Erzsébet-vaimoa, joka edelleen vuosien jälkeenkin on jumissa Euroopassa. Mutta mitä enemmän Lázsló toipuu ja saa takaisin entistä luovaa voimaansa, sitä ärtyneemmäksi käy hänen hyväntekijänsä, joka tuntee menettävänsä kontrollin ”omaan” projektiinsa ja lemmikkiinsä.
Brady Corbetin edellinen elokuva, vuoden 2018 Vox Lux haastoi sekin katsojat sisällöllään. The Brutalistiin liittyy myös fyysinen elementti, sillä se kestää yli kolme ja puoli tuntia. Elokuva sisältää näytelmäteattereista tutun väliajan, joka mahdollistaa vartin jaloittelu-, tankkaus- tai vessahetken. Ratkaisu toimii yllättävän hyvin, sillä elokuva tuntuu jakautuvan loogisesti kahteen osaan.
Kieltämättä jännite hieman herpaantuu toisella puoliskolla, sillä hahmojen palapelien palat tuntuvat ennen väliaikaa olevan juuri loksahtamassa kohdilleen. Siitä brutaalius kuitenkin vasta alkaa, kun luovuus ja egot kolisevat, ja piilotellut valtarakenteet astuvat etualalle.
Erityisesti Adrien Brody tekee väkevän roolisuorituksen särkyneenä, hiljalleen toipuvana miehenä, jossa yhdistyy niin luovuutta kuin vakavia luonteenheikkouksia. Hän on ansaitusti ennakkosuosikki parhaan miesnäyttelijän Oscar-pystin voittajaksi. Ansaittu on myös Guy Pearcen ehdokkuus sivuosakategoriassa; hänen uskonsa ihmisiin menettänyttä ja sitä charmikkaalla taloudellisella vallankäytöllä paikkaava miljonäärinsä on mainio vastavoima Brody kidutetulle taiteilijalle.
Myös Oscar-ehdokkaana sivuosasta olevalla Felicity Jonesilla on mielenkiintoinen rooli Erzsébet-vaimona, joka elokuvan alkupuolella on läsnä vain äänenä ja eräänlaisena ikuisen rakkauden symbolina. Kun hän lopulta saapuu paikalle, hänestä tulee tärkeä elementti Lázslóa eteenpäin vievien voimien lietsojana.
Kokonaisuuden kruunaavat hieno kuvaus, aikakaudet hyvin luovat lavastukset ja puvustus sekä ennen kaikkea Daniel Blumbergin uskomattoman hieno musiikki, joka korostaa elokuvan monumentaalisuutta.
Hienoisesta jälkipuolen notkahduksestaan huolimatta The Brutalist on jykevä mestariteos, joka henkisestä ja fyysisestä rankkuudestaan huolimatta jättää voimaantuneen tunteen, kuin hyvän urheilusuorituksen jälkeen.
Jouni Vikman
The Brutalist -elokuvan traileri
