The Hole in the Ground

Suomalaisresursseinkin tehty irkkukauhu panostaa säikyttelyjen sijaan tunnelmaan, mutta ei ihan kanna loppuun asti.

13.6.2019 13:32
MAA / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 14.06.2019

Irlantilainen folkkauhuleffa The Hole in the Ground on näin suomalaisesta näkövinkkelistä katsoen melko herkullinen tapaus. Irkkuohjaaja Lee Croninin debyyttiteoksessa nähdään nimittäin Kati Outinen – ja melko kuumottaviin kohtauksiin Outinen on päätynytkin.

Eivätkä yllätykset Katiin lopu! Elokuvassa näyttelee myös Miro Lopperi, ja lopputekstien perusteella puvustuksesta vastaa Saija Siekkinen ja maskeeraukset on luonut Salla Yli-Luopa. Lisäksi Ulla Simonen on toiminut yhtenä tuottajana. Onpa jopa elokuvasäätiö tukenut leffan tekoa 100 000 eurolla. Tästähän voisi siis jo puhua melkein kotimaisena kauhurainana!

The Hole in the Groundin ehdoton vahvuus on sen tunnelma. Seána Kerslaken erinomaisesti näyttelemä Sarah ja hänen nuori poikansa Chris (James Quinn Markey) muuttavat keskelle irlantilaista maaseutua. Chrisin käytös kuitenkin muuttuu pelottavalla tavalla, mutta tapahtuuko muutos oikeasti vai onko kyseessä jonkinlainen mielenhäiriö? Synkkä tunnelma rakentuu äänimaisemaansa nojaten ilman turhanpäiväisiä säikyttelykohtauksia. Eipä leffa mihinkään halpamaisiin pelotteisiin muutenkaan perustu.

The Hole in the Ground lainailee surutta muita kauhuteoksia. Tosin Cronin ei tee lainojaan laiskasti vaan melko älykkäästi ja esikuviaan kunnioittaen. Sarah esimerkiksi sisustaa mökkiään ja tapetoi seinilleen Hohdosta tutun Overlook-hotellin psykedeelistä mattokuvioita. Onpa leffassa myös samanlainen metsäkohtaus kuin The Blair Witchissä, joka taas lainasi sen Twin Peaksista. Onko tarinaan taas otettu vaikutteita The Babadookista, Hohdosta vai Manaajasta? Tarkkasilmäisimmät kauhufanit löytävät elokuvasta paljon kaikenlaista bongattavaa.

Elokuva ei kanna itseään aivan kunnialla maaliin vaan sortuu kiirehtimiseen, mikä näkyy sekavana leikkauksena ja jopa juoniaukoina. Mutta ei se mitään, kyseessä on kuitenkin ehdoton helmi tunnelmallisen kauhun ystäville. Böö-kohtauksia etsivät pitänevät leffaa tylsänä ja hidastempoisena.
The Hole in the Ground nähtiin jo Night Visions -festareilla huhtikuussa, mutta nyt muutkin kuin festarivieraat pääsevät nauttimaan elokuvan ahdistavasta tunnelmasta. Takuuvarmasti vuoden parhaita kauhuleffoja. Erinomainen debyyttileffa Croninilta.

 

The Hole in the Ground -elokuvan traileri

Lisää luettavaa