The Internship

GENRE ENSI-ILTA 12.07.2013 TÄHDET

Työharjoittelu on saanut viime vuosina huonon maineen. Nuoresta innokkaasta ihmisestä imetään kaikki irti ilman paikkaa, eikä työllistymisestä ole mitään takeita, kun firmat värväävät hanttihommiin harjoittelijoita toistensa perään.

Työelämän kovuuteen törmäävät myös nelikymppiset myyntitykit Billy (Vince Vaughn) ja Nick (Owen Wilson), jotka monen lihavan vuoden jälkeen joutuvat kilometritehtaalle. Billy saa jostain idean, että kaksikko muuttaa Kaliforniaan ja pestautuu Googlelle harjoittelijoiksi. Yhden videoneuvottelun ja valintapalaverin jälkeen ”pojat” ovatkin Piilaksossa Googlen Campus Valleyssa. Siellä he näkevät mitä eksentrisimpiä tietokonenörttejä. Billy ja Nick saavat huomata, etteivät ole todellakaan ainoat harjoittelijat, jotka tavoittelevat paikkaa it-alan jätistä, mutta ainakin tuplasti muita vanhempina erottuvat joukosta. Kymmenet toiveikkaat jakaantuvat ryhmiin, joista vain paras tullaan rekrytoimaan firman palvelukseen.

Kuten olettaa saattaa, joutuvat miehemme siihen heikoimpaan ryhmään, joita kukaan muu ei halua mukaansa. Ryhmät joutuvat kilpailemaan keskenään erilaisissa tehtävissä, myös harrypottermaisessa huispauksessa. Jokainen ryhmän jäsen käy läpi oman kasvutarinansa, ja lopussa kiitos seisoo. Asetelma on enemmän kuin tuttu monista high school -elokuvista jo vuosikymmenten takaa. Ainoa ero on, että tällä kertaa tarina sijoittuu it-maailmaan, joka ei taida aina erota paljoakaan koulumaailmasta.

Hauskaa revitään sukupolvien välisestä erosta, kun sedät eivät tajua nykytekniikan päälle mitään. Siitä olisi voinut saada enemmänkin irti, mutta nyt ajetaan ojaan pahasti. Kun aihe on kulutettu loppuu, muuttuu tarina entistä kliseisemmäksi.

The Internship on toista pääosaa esittävän Vince Vaughnin alkuperäisidea. Sen verran ennalta-arvattava, sovinnainen ja köykäinen tarina se on, että tuskin hän on kovin pitkään ideaansa miettinyt. Hän on varmasti laskenut varman päälle, että kun toiseen pääosaan tulee toinen suosittu komedianäyttelijä Owen Wilson, jonka kanssa hän on ennenkin tehnyt elokuvia (Kuokkavieraat, Starsky & Hutch, Zoolander), ja vetäjäksi saadaan tunnettu komediaohjaaja Shawn Levy (Date Night, Night at the Museum 1 & 2, Vaaleanpunainen pantteri), ei elokuvasta voi tulla kuin hitti. Varmasti tekele joihinkin katsojiin vetoaa, mutta hittiä siitä ei voi toivoa.

Se, pitääkö Vaughn/Wilson-kaksikosta, on makuasia. Näyttelijätyö kuitenkin on varsin kelvollista, erityisesti nuorten osalta. Käsikirjoitus sen sijaan ei sitä ole. Elokuva on teinin partahaituvan verran vajaa kahdesta tunnista ja sellaisenaan toivottoman paljon liian pitkä. Silti tarina on niin täynnä aukkoja ja sisäistä epäloogisuutta, että melkein itkettää.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat