The Simpsons Movie

27.7.2007 00:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.07.2007

18 vuotta televisiossa, ja Simpsonit pääsivät vihdoinkin suurelle kankaalle, 10 vuoden työstämisen jälkeen. Television puolella animaation instituutioksi muodostunut Simpsonien perhe oli elokuvana kiihkeästi odotettu ja osin myös pelätty, sillä pieneltä ruudulta valkokankaalle siirtymisessä on aina omat haasteensa. The Simpsons Movie kuitenkin onnistuu: mikä toimi puolen tunnin mittaisissa pätkissä televisiossa, toimii yllättävän hyvin myös puolentoista tunnin annoksena valkokankaalla. Yhtenä käsikirjoittajana onkin sarjan luoja, piirtäjä Matt Groening ja ohjaajana sarjan legendaaristen alkuaikojen David Silverman.

The Simpsons Movie luottaa tv-sarjan taikaan eikä pyri luomaan mitään suurta uutta. Animaatio on vanhaa tuttua, kaksiulotteista ja sympaattisen yksinkertaista piirrostyyliä ja tarina perinteistä Simpsonia, jossa Homer mokaa, hänet yritetään teilata, mutta lopulta kaikki kääntyy taas hyväksi. Ja tämä kaikki anarkistisen linssin läpi pilke silmäkulmassa kerrottuna. Simpsoneille tyypillisiä one-linereita on myös tiedossa läjäpäin.

Elokuva alkaa siitä, kun isoisä-Simpson kokee kirkossa uskonnollisen näyn, joka ennustaa maailmanloppua. Marge alkaa selvittää ennustuksen sanomaa, mutta kun Homer tuo kotiin lemmikikseen kippurahäntäisen possun, alkavat enteet käydä toteen. Kun Homer dumppaa possunkakat Springfieldin muutenkin saastuneeseen järveen, edessä on ekologinen katastrofi, joka uhkaa tuhota koko kaupungin. Tuhoa tosin osittain edesauttaa presidentti Schwarzeneggerin päätös, jonka hän tekee sillä perusteella, että hänet on ”äänestetty johtamaan, ei lukemaan”. Homer perheineen joutuu maanpakoon, missä punnitaan myös Homerin ja Margen rakkauden lujuus.

Kärkevää yhteiskuntakritiikkiä aina suosinut sarja jatkaa samaa linjaa myös elokuvassa. Yhteiskunnallisesti aktiivinen Lisa pyrkii herättämään springfieldiläiset näkemään ympäristön huono tila ja lopulta onnistuu tekemään ”Al Goret” esityksellään Springfieldin järven jamasta.

Aiheestaan huolimatta Simpsonit eivät koskaan saarnaa, vaan paikoitellen radikaalikin kritiikki tuodaan esille sivujuonteena ja huumorin keinoin. Pääosassa on aina Simpsoneiden omalaatuinen perhe ja sen väliset suhteet ja jännitteet. Myös elokuvassa perhearvot ovat korkealla. Moni on saattanut vuosien varrella ihmetellä, miten Marge kestää laiskottelevaa, olutta litkivää ja käytöstavoiltaan käsittämätöntä aviomiestään. Elokuvassa Marge kyseenalaistaa rakkautensa itsekin. Bart puolestaan kaipaa oikeaa isähahmoa ja löytää sellaisen yllättävältä taholta, Ned Flandersista. Perheen pikkunaiset Lisa ja Maggie loistavat perinteiseen tapaan aivan omantasoisina tähtösinä, ja kokeepa Lisa pienen romanssinkin.

Hahmojen ääniksi palaavat televisiosta tutut ääninäyttelijät. Tarjolla on myös suomeksi dubattu versio, jonka ääninä kuullaan mm. Markku Toikka ja Eija Vilpas. Suomenkielisen version tarpeellisuudesta tosin voidaan olla monta mieltä, sillä The Simpsons Movie ei ole perheen pienimpien elokuva.

Lisää luettavaa