To Rome With Love

/ / GENRE , ENSI-ILTA 31.08.2012 TÄHDET

Tuottelias, 1960-luvulta lähtien elokuvia tehtaillut Woody Allen on pelkästään 2000-luvulla ohjannut 13 elokuvaa. Samalla New Yorkin ja sen ihmisten kuvaajana maailman maineeseen noussut, sujuvasti komedian ja vakavan draaman välillä liukuva kameleontti on siirtänyt tuotantonsa painopistettä Eurooppaan. Iso-Britanniassa tehtyjen elokuvien lisäksi Allen on hyväillyt kamerallaan Barcelonaa ja Pariisia. Nyt on vuorossa rakkaudentunnustus Roomalle.

To Rome with Love kertoo neljä hyvin erilaista rinnakkain kulkevaa tarinaa, joita ei limitetystä kerronnasta huolimatta yritetäkään liittää toisiinsa millään tavalla. Ne eivät liity toisiinsa edes ajallisesti: jotkut tuntuvat kattavan yhden päivän, toiset päiväkausia. Ainut yhdistävä tekijä on, että minielokuvien päähenkilöt joutuvat omalaatuisiin, fantastisia elementtejäkin saaviin tapahtumien pyörteisiin ja menettävät otteen omasta kohtalostaan mutta oppivat ehkä jotain uutta itsestään.

Realistisinkin tarinoista saa surrealistisia piirteitä, kun Allenin itsensä esittämä eläköitynyt oopperatuottaja vaimoineen matkustaa Roomaan tapaamaan tyttärensä sulhasta. Matkan aikana hän kohtaa ilmiömäisen laulajan, jonka haluaa asiakkaakseen huolimatta tämän omalaatuisesta rajoitteesta. Toisessa mahdollisuuksien rajoissa pysyvässä kertomuksessa kaupunkiin paremman elämän toivossa saapuva estynyt nuoripari joutuu kohtalon erottamaksi kummankin joutuessa tahoillaan seksuaalissävytteisiin selviytymisseikkailuihin.

Kolmannessa kertomuksessa rikotaan aika-avaruusjatkumoa, kun keski-ikäinen juhlittu arkkitehti kohtaa opiskeluaikaisen minänsä ja joutuu seuraamaan vierestä nuoren sydämen käräyttämistä kokemuksen rintaäänellä annetuista neuvoista huolimatta. Fantastisimmilleen elokuva yltyy tarinassa, jossa tavallinen perheellinen virkamies herää eräänä aamuna maan suurimpana julkkiksena, jonka aamiaisvalinnatkin ovat uutisoinnin arvoisia.

To Rome with Love on Allenia kevyimmillään vuosikausiin, mutta samalla myös rento ja hyväntuulinen. Ainoastaan virkamies julkimona -osiossa pintaan nousee vähän liiankin paksusti ohjaajan antipatioita tunkeilevaa ja oikukasta mediaa kohtaan. Jaksosta pitämisessä tai vihaamisessa tärkeintä on kuitenkin se, kuinka paljon inhoaa sen keskiössä olevaa italialaisohjaaja ja -koomikko Roberto Benigniä.

Muut isommat roolit on kansoitettu pääasiassa Hollywood-näyttelijöillä kuten Judy Davis, Alison Pill, Alec Baldwin, Jesse Eisenberg ja Ellen Page. Onpa mukana myös Allenin Vicky Cristina Barcelonasta sivuosa-Oscarin napannut Penélope Cruz.

Kokonaisuutena To Rome with Love on hyvin epätasainen mutta loppujen lopuksi hyvän mielen jälkeensä jättävä draamakomedia. Se tuo mieleen Allenin tuotannosta esimerkiksi vuoden 1990 Alice-elokuvan, jossa ihmissuhdedraamaan sekoittuu fantastisia elementtejä Mia Farrowin neuroottisen hienostorouvan tutustuessa taikajuomienkin maailmaan.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat