Uhma

20.2.2009 00:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 20.02.2009

Blood Diamondin ja Viimeisen samurain ohjaajan tuorein toiminnallinen draama on tositapahtumiin perustuva kertomus kolmesta juutalaisesta veljeksestä, jotka uhmaavat natseja toisen maailmansodan pyörteissä.

Veljekset piileskelevät metsässä ja rakentavat sinne piilopaikan, joka kasvaa tuhansien natseja paenneiden juutalaisten yhteisöksi.

Uskomattomassa tositarinassa on kaikki koskettavan melodraaman ainekset, mutta valkokankaalle siirrettynä se ei ole kovin vangitseva.

Uhma keskittyy juutalaisyhteisön eloonjäämiskamppailun kuvaamiseen, ja draamaa ammennetaan ryhmän sisällä syntyvistä konflikteista. Elokuva nojaa vahvasti Daniel Craigin (Quantum of Solace) ja Liev Schreiberin (Rakkautta koleran aikaan) esittämien dynaamisten hahmojen veljeyssuhteeseen, jonka keskiössä ovat ristiriitaiset aatteet oman yhteisön auttamisen ja vihollisen vahingoittamisen välillä.

Ihmissuhdedraama pitää otteessaan kuitenkin melko löyhästi eikä tavoita sellaista syvällisen pohdiskelun astetta, jolle se pyrkii. Katsoja ikään kuin odottelee elokuvan hahmojen kanssa pitkän ja ankean talven päättymistä.

Lopussa ei kuitenkaan häämötä juuri mitään odotuksen arvoista, sillä turhan ontto Uhma ei missään vaiheessa tarjoa mitään ennennäkemättömän merkityksellistä noustakseen keskivertoisen Hollywoodin hioman historiantunnin yläpuolelle.

Lisää luettavaa