Uusia alkuja

GENRE ENSI-ILTA 04.07.2014 TÄHDET

Vuonna 2006 ilmestynyt irlantilaiselokuva Once oli ihastuttava musiikkidraama, jonka pääosassa näyttelivät The Frames -yhtyeen Glen Hansard ja Markéta Irglová. Kengännauhabudjetilla tuotettu indie-elokuva kasvoi maailmanmenestykseksi ja palkittiin Oscarilla Falling Slowly -laulusta.

Oncen ohjaajan ja The Frames -yhtyeessä soittaneen John Carneyn uusi elokuva Uusia alkuja kertoo myös musiikkielämästä. Oncen menestyksen myötä Carney on saanut pääosaan Hollywood-tähdet Keira Knightleyn ja Mark Ruffalon. Samalla on muutenkin siirrytty isompiin kuvioihin, kun Dublin on vaihtunut New Yorkiin.

Knightleyn esittämä englantilaisnainen Greta tekee poikaystävänsä Daven (tosielämän poppari Adam Levine) kanssa lauluja yhdessä. Greta tuntuu olevan kaksikosta lahjakkaampi, mutta Dave saa sopimuksen isolta levy-yhtiöltä, ja samalla pariskunnan suhde hiipuu. Se taitaa olla oikeastaan vain hyvä asia, sillä muhkean levydiilin myötä Davelle nousee keltainen neste päähän. Greta jää oman onnensa nojaan New Yorkiin mutta saa oman tilaisuutensa. Siinä Gretaa auttaa vanha ystävä Steve (James Corden), joka on myös muusikko. Pubissa esiintyvä Steve pyytää Gretan yllättäen lavalle esittämään laulunsa, ja paikalla sattuu olemaan parhaat päivänsä nähnyt levy-yhtiöpomo Dan (Ruffalo).

Dan on kehittänyt itselleen pahan alkoholiongelman, mutta hän on levyalalla vanha kettu, joka umpihumalassakin tajuaa löytäneensä hiomattoman timantin. Greta ei kuitenkaan halua tehdä kompromisseja oman musiikkinsa suhteen, eikä häntä kiinnosta poptähteys. Dan taas haluaa kaikin tavoin saada Gretan levyttämään, ja heidän välilleen syntyy erikoinen ystävyys- ja yhteistyösopimus.

Uusia alkuja -elokuvasta puuttuu Oncen rosoinen maanläheisyys, mutta se on yhtä lailla sympaattinen ja todenmakuinen elokuva. Entisenä muusikkona Carney selvästi tuntee musiikkibisneksen, ja hän osaa kertoa kiinnostavia tarinoita. Alkupuolella juoni ei etene täysin kronologisesti, mikä tuo kiehtovan lisän elokuvan rakenteeseen. New Yorkin katukuvasta on löytynyt hyviä kuvauspaikkoja, ja monet musiikkinumerot on kuvattu ulkosalla. Elokuvassa käydään soittelemassa metroasemilla, takapihoilla ja rakennusten katoilla.

Knightley on hieman yllättävä valinta tinkimättömäksi muusikoksi, mutta hän kantaa roolinsa vakuuttavasti. Ruffalo sopii rooliinsa täydellisestä: hänen levymogulissaan on renttumaista karismaa.

Sivurooleissakin nähdään mainioita suorituksia. Coen-veljesten Kova kuin kivi -elokuvassa loistanut nuori Hailee Steinfeld nähdään Danin teiniangstista kärsivänä tyttärenä. Danin ex-vaimoa esittävä Catherine Keener on jälleen kerran erinomainen. Näyttelijänäkin tunnettu räppäri Mos Def esittää Danin bisneskumppania. Cee Lo Green tekee cameoroolin hip-hop-tähtenä, joka on Danille palveluksen velkaa.

Elokuvassa kuultavista mukavista biiseistä vastaa New Radicals -yhtyeen Gregg Alexander.

Jussi HuhtalaElokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat