Vangitut

GENRE , ENSI-ILTA 17.01.2014 TÄHDET

Hugh Jackman ja Maria Bello ovat pariskunta Keller ja Grace Dover, ja Terrence Howard ja Viola Davis heidän naapurissaan asuvat Franklin ja Nancy Birch. Doverit ja Birchit tulevat hyvin toimeen keskenään ja heidän lapsensa ovat ystäviä. Joulua edeltävää kiitospäivän ateriaa vietetään rennoissa merkeissä Birchien kotona, kun tragedia iskee. Kummankin perheen pieni tytär katoaa heidän lähdettyään leikkimään omille teilleen.

Huoli muuttuu kauhuksi, kun lapsia ei etsinnöistä huolimatta muutu. Ainut johtolanka on lähistöllä seissyt ränsistynyt asuntoauto, josta tytöt olivat kiinnostuneita, mutta joka nyt on kadonnut. Perheiden elämään astuu Jake Gyllenhaalin näyttelemä etsivä Loki, jolla on vähäisten johtolankojen seuraamisen lisäksi täysi työ pitää ahdistuneet vanhemmat kurissa.

Hetken tilanne vaikuttaa paremmalta, kun etsitty asuntoauto löytyy. Se ei kuitenkaan tuo lisävalaistusta tapahtumiin ja sitä kuljettanut Alex Jones (Paul Dano) todetaan lapsen tasolla olevaksi tätinsä (Melissa Leo) holhouksessa eläväksi mieheksi. Virkavallan on päästettävä Jones menemään, mutta hurjistunut Keller on varma siitä, että Jones teeskentelee ja tietää enemmän kuin mitä poliisi on saanut hänestä irti.

Keller Dover päättää ryhtyä selvittämään asiaa omalla tavallaan, sillä jokainen kuluva hetki tekee tyttöjen elossa löytymisestä entistä epätodennäköisempää. Loki jatkaa samalla omia tutkimuksiaan ja havaitsee pian, että rauhalliselta vaikuttavan kaupungin kulissien takaa löytyy yllättäviä, näennäisesti toisiinsa liittymättömiä pahuuksia.

Vangitut on täydellisesti näyttelijöiden, erityisesti Hugh Jackmanin ja Jake Gyllenhaalin elokuva, vaikka suoritukset ovat mainioita kautta linjan. Jackman on loistava pieniin oljenkorsiin takertuvana isänä, joka on tietoisesti valmis uhraamaan sielunsa tyttärensä pelastaakseen. Gyllenhaal esittää poliisia, jonka on joka hetki hillittävä itsensä, jotta säilyttää kontrollin hysteeristen vanhempien keskellä, mutta jota ajavat omat demonit.

Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkaaksi päässeellä Incendiesillä itsensä läpi lyönyt Denis Villeneuve luo pienin vedoin mutta tehokkaasti maailman, joka vaikuttaa hetki hetkeltä synkemmältä, pelottavammalta ja yhä enemmän pahuuden riivaamalta. Hän tekee sen vieläpä ilman itsetarkoituksellista mässäilyä, jolloin nopeat väkivallan purskeet tuntuvat kahta kauheammilta.

Siksi onkin harmi, että juuri kun ollaan pääsemässä moraalisten pohdintojen lopulliseen risteykseen ja paljastumassa on vaarallisen filosofian mukaan toimiva määrätietoinen pahuus, elokuva alkaa jarrutella. Äärimmäisiin tekoihin syyllistyneet ihmiset tavallaan päästetään katsojan silmissä valinnoistaan kuin koira veräjästä, kun Vangitut muuttuu perinteisemmäksi rikollisen metsästysjännäriksi. Se säilyttää toki edelleen laadukkuutensa ja tehokkuutensa, mutta kaiken aikaisemmin rakennetun jälkeen loppupuoli tuntuu siltä kuin tekijät olisivat itsekin säikähtäneet elokuvansa synkkyyttä.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat