Veden peili

GENRE ENSI-ILTA 19.10.2012 TÄHDET

Suomen tämän hetken paras näyttelijä, Hannu-Pekka Björkman on Lauri Harkko, suomalainen valokuvaaja, joka matkustaa Venetsiaan ihailemansa runoilijan jalanjäljissä. Joseph Brodsky karkotettiin Neuvostoliitosta 1970-luvulla ja asettui asumaan Yhdysvaltoihin, mutta löysi ”uuden Leningradin” Venetsiasta.

Hyvin nopeasti selviää, että Lauri on ihmisenä rikki, eri suuntiin vetävien vanhempien murtunut. Hän kaipaa rakasta äitiään ja haluaisi rakastaa ja ymmärtää myös isäänsä, vaikka ei voi ymmärtää tämän vuosikymmenten takaisia tekoja. Psykiatrisessa hoitolaitoksessa vuoden viettänyt Lauri purkaa ajatuksiaan ja avaa elämäänsä kirjoittamalla päiväkirjamuotoisia kirjeitä Brodskylle, jota pitää sielun veljenään. Kaupungilla hän vaeltaa nappaillen mekaanisen oloisesti kuvia näkemästään, kunnes hiljaisista kohtaamisista aamiaispöydän ääressä syntyy yhteys samassa hotellissa asuvan espanjalaisen pianistin kanssa.

Lauri ja konserttia valmisteleva Carlos (Nacho Angulo) tutustuvat yhdessä kaupunkiin ja käyvä pitkiä keskusteluita ihmisyydestä ja elämästä. Carlos tuntuu olevan johdatuksen enkeli, joka auttaa Lauria avaamaan mielensä solmuja. Hän ei kuitenkaan ole täydellinen ihminen, ja voi olla, että itse asiassa hän löytää armahduksen kohtaamisista Laurin kanssa.

Rax Rinnekankaan edellinen elokuva, myös etsimisen ja eheytymisen teemoja käsittelevä Matka Edeniin jakoi vahvasti mielipiteitä. Veden peili tekee saman, ja on takuulla toisten mielestä tylsää tekotaidetta, toisten silmissä taas kiehtova elokuvaruno. Jokainen kuva tuntuu olevan niin täynnä ladattua symboliikkaa jopa siinä määrin, että kätkettyjä merkityksiä alkaa etsiä paikoista, joissa niitä ei välttämättä ole.

Jos on tottunut nopeampaan leikkausrytmiin, ei Veden peiliä uskalla suositella, sillä siinä staattinen kamera saattaa taltioida yhtä näkymää parinkin minuutin ajan. Jos taas on kiinnostunut siitä miten näennäisesti toisistaan irrallinen kuvamaailma ja kertojaääni luovat uusia assosiaatioita, on Veden peili mainio tapa haastaa – ja palkita – itseään.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa