Vihdoin kotona

25.3.2015 17:26
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 27.03.2015

Synkeää intergalaktista hirmuolentoa pakoileva Böö-kansa etsii itselleen uutta kotia avaruuden käymättömiltä korpimailta. Lopulta mukavalta tuntuva paikka löytyykin Maapallolta. Ihmiset imuroidaan uudelleenjärjestelyiden tieltä, ja sijoitetaan heille rakennettuihin utopistisiin fantasialähiöihin.

Oho on hölmöjen Böö-valloittajien hyljeksimä haihattelija: yksilö, joka ei oikein mahdu muun kansan homogeeniseen joukkoon. Oho päätyykin karkumatkalle lähetettyään vahingossa tuparikutsun koko universumille – tietenkin myös heitä jahtaavalle pahalle alienille.

Sattumalta Oho törmää nokkelaan Tippi-tyttöseen ja tämän Possu-kissaan, jotka myös piilottelevat valloittajien joukoilta. Vastentahtoisesti kolmikko lyöttäytyy yhteen ja lähtee etsimään Tippin uudelleensijoitettua äitiä. Pakomatkasta muodostuu moraalinen opetustarina sekä ratkiriemukas lapsille ja lapsenmielisille aikuisille suunnattu road- ja buddy movie.

Dreamworks Animationin Vihdoin kotona onnistuu yllättämään laadullaan. Se on upean näköinen ja värikäs, taidolla tehty animaatio. Massiiviset avaruusaluskohtaukset hivelevät scifinsä tuntevien katsojien esteettistä silmää. Leffan tarina, olkoonkin kliseinen, on paikoittain myös kekseliään hauska ja nokkela.

Rillit huurussa -sarjan Sheldonia näyttelevä Jim Parsons (suomeksi Joonathan Kettunen) on riemukas avaruusolento Ohona. Olennon ilmeisiin on saatu animoitua yllättävän paljon Parsonsin omaa näköä. Odotettu ”bazinga!”-huudahdus jää tosin kuulematta.

Myös Rihanna (Emma Louhivuori) onnistuu ääniroolissaan. Laulajatarta ei ole tunnistaa esiteini-ikäisenä Tippinä. Muissa äänirooleissa kuullaan hilpeä Steve Martin (Markus Bäckman) Kapteeni Smekinä sekä Jennifer Lopez (Ella Pyhältö) Lucy-äitinä.

Ääniraidalla kuullaan useita Rihannan poppibiisejä sekä myös Jennifer Lopezin tuotantoa, jotka on selkeästi tähdätty perheen tyttölasten tykkäiltäviksi. Onkin hiukan outoa, että elokuvassa on niin paljon tytöille suunnattua materiaalia, vaikka meininki on muuten aikamoista scifi-tykittelyä.

Vihdoin kotona on Dreamworks Animationin yritys nostaa rahaongelmissa painiva yhtiö takaisin jaloilleen. Toivotaan, että elokuva saavuttaa niin nuoremmat kuin vanhemmatkin katsojat, kuten myös ne pikkutytöt alieneista huolimatta, sillä leffa pitää vahvasti puoliaan kaikkien jatko-osien ja varmojen rahastusten keskellä. Vihdoin kotona on omaperäinen, hauska, opettavainen sekä näyttävä seikkailuanimaatio, jolle toivoisi näkevänsä pikaista jatkoa.

Elokuvateattereissa nähdään suomeksi ja ruotsiksi puhutut versiot alkuperäisäänin esitetyn version rinnalla. Elokuva näytetään sekä 3d:nä että 2d:nä.

Vihdoin kotona -elokuvan traileri

Lisää luettavaa