When Evil Lurks – Paha vaanii

Armottomalla kuvastolla mässäilevä pöhkö riivausleffa shokeeraa ja naurattaa – pakkokatsottavaa siis! (Ikäraja K-18)

6.3.2024 09:08
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 08.03.2024

Argentiinalaisen Demián Rugnan kauhuleffa When Evil Lurks kohahdutti viime vuonna kauhumaailmaa. Voittipa se myös arvostetuimman genrefestarin Sitgesin pääpalkinnon, joten hurmeisemman viihteen fanit ovat varmasti jo odottaneet leffan saapumista Suomeen. Nyt se on vihdoin täällä!

Elokuvan hehkutus ei luultavasti synny varsinaisista elokuvallisista ansioista vaan sen praktikaalitehosteista ja maskeerauksesta, joita voisi jopa verrata David Fincherin vuonna 1995 ensi-iltansa saaneen Seitsemän-elokuvan raakoihin ja groteskeihin kuviin. Leffan K-18-leima tulee ihan syystä.

When Evil Lurks kertoo veljeksistä, jotka löytävät pahasti silvotun ruumiin lähimetsästä. He ryhtyvät selvittämään tapausta, koska eihän tällainen peli vetele heidän kulmillaan. Veljekset päätyvät lopulta keskelle saatanallista riivaustapausta, jota on piiloteltu aivan heidän silmiensä alla.

Tietenkin he onnistuvat töpeksimään koko homman yrittäessään puhdistaa kotikyläänsä pahuudesta, joten viruksen lailla leviävä demoni alkaa lahdata ihmisiä heidän ympäriltään. Kukaan ei ole turvassa, sillä elokuvan sisäiseen logiikkaan lisätään jatkuvasti uusia sääntöjä, joiden avulla nostetaan kierroksia kerros kerrokselta – ja säännöthän on tietenkin tehty myös rikottaviksi.

Meno on sääntörikkomusten takia kovinkin juoniaukkoista ja sekavaa, jopa aivan naurettavan typerää, mutta onneksi katsojat pääsevät myös lihan kanssa kontaktiin, ja niinä hetkinä elokuva on elementissään. Leffassa on nimittäin sen verran iljettäviä ja ällöttäviä juttuja, etten oikeastaan edes muista milloin viimeksi olen nähnyt mitään tällaista.

Siis ihan oikeasti. Tästä löytyy sen verran rajua kamaa, että jopa tällainen paatunut, noin 35 vuotta kauhurainoja katsonut ronski heviäijä joutui hieraisemaan silmiään muutamaan otteeseen – enkä todellakaan suosittele leffaeväitä tämän kanssa.

When Evil Lurks saattaa nousta jopa jonkinlaisen modernin klassikon asemaan, sen verran hyviä pojoja leffa on saanut myös kriitikoilta. Onneksi joku uskaltaa tehdä vielä näinkin pirullisia elokuvia.

Niko Ikonen

When Evil Lurks – Paha vaanii -elokuvan traileri

Lisää luettavaa