Maa: Argentiina

Kaksi paavia

Kaksi paavia on universaali elokuva kontrasteista, jotka ovat entistä näkyvämmät vahvasti polarisoituneessa yhteiskunnassamme. Ideologiset ongelmat voivat olla ratkaistavissa, jos kykenee rakentavaan dialogiin.

Neruda

Chile vuonna 1948. Hallituksen yllättäen kääntäessä poliittisen takkinsa kärkkään hienostokommunisti Pablo Nerudan (Luis Gnecco) on pakattava kamppeensa ja paettava. Poliisietsivä òscar Peluchonneaun (Gael García Bernal) hengittäessä hänen niskaansa ja presidentti Gabriel González Videlan (Alfredo Castro) toivoessa hänen katoamistaan Neruda tukeutuu moniin ihailijoihinsa ja painuu maan alle. Hänestä tulee maan kuuluisin lainsuojaton, mutta hänen elämää suurempi persoonallisuutensa ei sovellu hiljaiseloon.

Paras ystäväni Truman

Espanjalainen Tomás (Javier Cámara) lähtee lumisesta kanadalaislähiöstä matkalle Madridiin tapaamaan vanhaa ystäväänsä Juliánia (Ricardo Darín), johon ei ole tullut pidettyä yhteyttä – tahtoa olisi, mutta arki vie mennessään. Nyt Tomás on toteuttanut pitkään roikkumaan jääneen vierailun. Aikaa hänellä on neljä päivää. Tuon ajan Julián tarvitsee Tomásin apua saadakseen hoidettua asiansa kuntoon.

Viimeinen tango

Tulinen ”arkkutango” eli argentiinalainen tango on viime aikoina saanut yhä uusia harrastajia meilläkin. Siitäkin huolimatta – vaikka pidämme Suomea tangon luvattuna maana – ovat arkun uudistajat ja tunnetuimmat suurlähettiläät maailmalla, María Nieves Rego ja Juan Carlos Copes käytännössä tuntemattomia täällä. Nyt on hyvä tilaisuus tutusta heihin, kun Viimeinen tango -dokumentti saapuu teattereihin.

Focus

Focus kertoo huijareista ja heidän kikkailuistaan varojen hankinnassa. Taikatemppumaisia raharavistuksia nähdään vähän, mutta kuvauslokaatiot (muun muassa Indy-autorata ja kuvitteellinen Super Bowl -finaali New Orleansissa) sentään pitävät hereillä. Inhimillistä ulottuvuutta ujutetaan mukaan laimealla rakkausväänteellä.

Wild Tales

Kosto on suloinen, tai niin ne väittävät. Argentiinalainen pikimusta komedia Wild Tales näyttää nerokkaasti millaisia seuraamuksia kostonhimosta voi syntyä. Mitä siis tapahtuu, kun punainen verho heilahtaa silmiemme eteen ja mielemme valtaa puhdas viha? Osa meistä lamaantuu, osa alkaa suunnitella mitä monimutkaisempia suunnitelmia väärintekijän pään menoksi ja moni meistä vain räjähtää.

Poski poskea vasten

Espoo Cinéssä loppukesästä esitetty Poski poskea vasten pyörii tangon maailmassa. Aki Kaurismäen väite siitä, että musiikinlaji olisi suomalainen keksintö, joutuu suurennuslasin alle kolmen argentiinalaisen muusikon toimesta. Matka maapallon toiselta laitamalta Suomen suveen taltioituu viihdyttäväksi, erilaisten musiikkiperinteiden kohtaamista taiten mutta pintatasolla kuvaavaksi filmiksi.