Un amor

30.11.2012 12:11
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 30.11.2012

Argentiinalaiset elokuvat ovat harvinaista herkkua Suomen elokuvateattereissa. Pari vuotta sitten levitykseen pääsi parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarilla palkittu draamatrilleri Katseeseen kätketty, josta muodostui pienoinen hitti täälläkin. Nyt teatterikierrokselle lähtee kahdessa eri aikatasossa tapahtuva kolmiodraama Un amor.

Pikkukaupungissa varttuneet kaverukset Bruno ja Lalo rakastuvat samaan tyttöön, Buenos Airesista paikkakunnalle muuttaneeseen Lisaan. Eletään 1970-luvun loppua, jolloin Argentiinaa hallitsi kovaotteinen sotilasjuntta. Maan poliittinen historia on solmittu tarinan kuteisiin, mutta sitä ei korosteta.

Lisa vastaa vain toisen pojan tunteisiin vaikka liehitteleekin molempia. Kolme vuosikymmentä myöhemmin hän etsii keski-ikäistyneet Brunon ja Lalon käsiinsä ja onnistuu sekoittamaan näiden pasmat uudemman kerran.

Paula Hernándezin ohjaama draama on vaatimattomampi elokuva kuin lukuisia palkintoja kahminut Katseeseen kätketty. Tarinaa kuljetetaan pitkään melko yllätyksettömästi, ja alkupuolellaan elokuva tuntuu jopa tylsältä. Kerronta kuitenkin terästäytyy, kun 70-luvulle sijoittuva tarinalinja saadaan vihdoin päätökseen ja huomio keskittyy aikuistuneisiin päähenkilöihin.

Kadotetun rakkauden ohella elokuvan tärkeimmäksi teemaksi nousee ystävyyden haavoittuvuus. Teini-ikäiset Bruno ja Lalo ovat erilaisista taustoistaan huolimatta kuin veljekset, mutta aikuisina miehillä on tuskin mitään yhteistä. Tämä tulee selväksi hienossa avainkohtauksessa, joka näytellään pikaruokaravintolan pöydän ääressä.

Kaikki elokuvan näyttelijät ovat erinomaisia lukuun ottamatta nuorta Lisaa esittävää Denise Groesmania, joka tuntuu väärältä valinnalta poikien palvonnan kohteeksi. Aikuisen Lisan roolissa nähdään musikaalitähti Elena Roger, joka pyörähti lokakuussa Suomessakin Cinemaissí-festivaalin vieraana. Häntäkin paremmin onnistuu Luis Ziembrowski, jonka keski-ikäisessä Lalossa on karheaa herkkyyttä.

 

Un amor -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa