X

X uudistaa toimivan taiteellisesti slasher-elokuvien kenttää – aikuisviihdekuvaukset saavat kohtalokkaan ja veriroiskeisen käänteen. (Ikäraja K-16)

24.3.2022 18:17
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 25.03.2022

Kauhun slasher-alagenre on ollut vahvasti edustettuna viime kuukausina, kun teattereihin ja suoratoistoon on saapunut niin uutta Texasin moottorisahamurhaa, Screamiä kuin Halloweeniakin. Nyt uusimpana lisäyksenä verimättöjen joukkoon liittyy Ti Westin ohjaama, käsikirjoittama ja editoima X.

Joukko nuoria aikuisia suuntaa Texasin takahikiälle kuvaamaan aikuisviihde-elokuvaa kuuluisuuden kiilto silmissään. Rohkeiden kohtausten purkittamisen lisäksi he onnistuvat kuitenkin samalla herättämään myös isäntäparinsa synkät impulssit. Lopputuloksena on brutaali kuvaus kateuden myrkyllisyydestä ja elämän kiertokulusta.

X on visuaalisuutensa puolesta erittäin tyylikästä katsottavaa, kuten olettaa saattaa A24-studion tuottamalta luomukselta. Otosten sommittelu on tarkkaan harkittu, valoja käytetään oivallisesti ja paikoitellen edestakaisin sahaava editointi korostaa sekin osaltaan elokuvan sanomaa elämän etenemisen äkkinäisyydestä. X alleviivaa metatasoisesti omaa taiteellisuuttaan myös pohdiskellen elokuvanteon tyypillisyyksiä; miksei ”alemman luokan” teoksia, kuten pornoa – tai slashereitä – voisi totuttaa myös aidolla artistisella visiolla?

Omaperäisen näyttävän ulkokuorensa lisäksi X on poikkeava kauhuraina siis myös siinä mielessä, että se onnistuu tarjoamaan paljon pohdittavaa temaattisilla tasoillaankin. Vaikka elokuvan kohtaukset osaavat olla iljettävän epämiellyttäviä ja sen yleistunnelma on läpikotaisin ahdistavan piinaava, kokonaisuutena paketti tuntuu kuitenkin lajityyppinsä puitteissa hyvin tuoreelta tapaukselta. Ajatukset nuoruuden hetkellisyydestä ja vanhuuden vääjäämättömyydestä ovat yleismaallisia kokemuksia, joihin itse kukin pystyy varmasti samastumaan tasolla tai toisella.

X on ehdottomasti katsomisen arvoinen slasher-tapaus, joka kietoo yleisönsä lähes huomaamatta kieroutuneen ja verisen sormensa ympärille. Uudessa-Seelannissa kuvattu filmi on saamassa jo pian myös jatkoa Pearl-nimisen esiosan muodossa – se purkitettiin salassa putkeen tämän alkuperäiselokuvan kanssa.

Ira Hurskainen

X -elokuvan traileri

Lisää luettavaa