Yön ritarin paluu

GENRE , ENSI-ILTA 20.07.2012 TÄHDET

Ominpäin silmäkulmasta valahtanut kyynel on juuri jättänyt kostean polun yli värähtelevän posken, kun vaitonaisen hykertelyn säestämänä viimeisten tuntien tarjoama elämys alkaa hiljalleen loksahtaa kohdalleen. Vuosien odotus on vihdoin ohi, ja seitsemän vuotta kestänyt ristiretki mustanpuhuvan miljardöörin matkassa on saavuttanut arvoisensa päätöksen.

Gothamin tuoreimmaksi yksinvaltiaaksi noussut visionääri Christopher Nolan oli onnistunut Yön ritari -trilogiansa edellisten osien menestyksen myötä nostamaan saagan päätösosaan kohdistuneet ennakko-odotukset taivaisiin. Vaarallisesta tilanteestaan huolimatta Yön ritarin paluu ei petä vaan pikemminkin ylittää odotukset tuodessaan legendan yllätyksien saattelemana loppuunsa.

Toisin kuin neljä vuotta sitten paluu kylmän harmaaseen Gothamiin paljastaa tällä kertaa päällepäin rauhallisen ja Dent-lain avulla rikollisistaan kitketyn kaupungin. Harvey Dentin murhasta syyt niskoilleen ottanutta Batmania ei ole nähty kahdeksaan vuoteen, ja eksentristä playboyn elämää viettänyt Bruce Wayne on eristänyt itsensä kartanonsa uumeniin.

Valheeseen pohjautuva rauha ei kuitenkaan voi kestää, kun kissamaisen viekoitteleva ja akrobaattinen Selina Kyle hämärine motiiveineen ja kylmän piittaamaton terroristi Bane synkkine suunnitelmineen vetävät erakoituneen sankarin ulos piilostaan. Luotettavien taustajoukkojensa Alfredin, Lucius Foxin ja poliisipäällikkö Jim Gordonin avulla Batman lähtee jälleen taistoon Gotham Cityn puolesta, mutta häikäilemätön Bane saattaa osoittautua liian pahaksi vastukseksi jopa palaavalle Yön ritarille.

Inceptionista tutun Tom Hardyn esittämä julman militaristinen Bane on Nolanin Gothamissa ensimmäinen vastustaja, jolla on itsessään fyysiset edellytykset päihittää Batman kaksintaistelussa. Järkälemäinen psykopaatti kuitenkin haastaa naamioituneen sankarin myös älyllisesti ja henkisesti, mikä tekee hänestä kokonaisvaltaisesti hyvin kiinnostavan vihollisen.

Anne Hathawayn ruumiillistama Selina puolestaan tasapainottaa Brucen maailmaa, sillä hän on Batmanin lisäksi ainoita moraalisesti harmaalla alueella eläviä Gothamilaisia. Kaupunki tarvitsee kuitenkin jälleen edes yhden puhtaan toivon kipinän, joksi Joseph Gordon-Levittin esittämä rehellinen John Blake lojaalisuudessaan nousee.

Roolisuoritukset ovat läpi elokuvan upeaa seurattavaa, ja Oscar-voittajien täyttämän näyttelijäkaartin joukossa nuoret tähdet pärjäävät loistavasti. Kukaan ei ehkä itsekseen pääse aivan Heath Ledgerin Jokerin tasolle, mutta näyttelijöiden yksilö- ja yhteistyö nostavat elokuvan kokonaisuutena trilogiansa parhaimmaksi.

Vaikka Nolan itsekin luokittelee trilogiansa kaikki osat toimintaelokuviksi, tässä eeppisiin mittasuhteisiin yltävässä päätösosassa toiminta jää kuitenkin tarinan syvyyden ja tunnelman varjoon. Tarkoin koordinoidut ja sykettä nostattavat takaa-ajo ja taistelukohtaukset näyttävät edelleen upeilta ja kohottavat elokuvan omalle huikealle tasolleen. Ne eivät kuitenkaan ole Nolanin tiimille itseisarvo vaan pikemminkin keino saada tarinan koko potentiaali hyödynnettyä.

Ohjaajalle tyypiliseen tapaan tarina on täynnä pieniä vihjeitä sekä merkittäviä yllätyksiä, ja Nolanin päästäessä Yön ritarin legendan päätökseensä viittaukset trilogian aiempiin osiin levittäytyvät läpi koko elokuvan. Alusta asti kyse on ollut Bruce Waynen matkasta pelokkaasta pikkupojasta itsensä uhraavaksi sankariksi. Vaikka elokuva liittääkin trilogian yhdeksi ilmiömäiseksi kokonaisuudeksi, sillä on myös oma yksilöllinen viestinsä:

Toivo voi olla sitä oikein käyttämällä sekä kohteensa hiljalleen rusentava ase että väistämättömän tuntuiselta uhalta pelastava voima.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat