Zero Dark Thirty

25.1.2013 09:03
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 25.01.2013

Ohjaaja Kathryn Bigelow ja käsikirjoittaja Mark Boal iskivät kultasuoneen elokuvalla The Hurt Locker, josta tuli vuoden 2009 Oscar-gaalan suurin voittaja. Nyt Bigelow ja Boal ovat jatkaneet yhteistyötä elokuvalla Zero Dark Thirty, joka sijoittuu jälleen militaristiseen ympäristöön. Tällä kertaa tapahtumat keskittyvät CIA:n toimintaan, jota Boal on tutkinut pitkään.

Zero Dark Thirty kertoo vuosia kestäneestä operaatiosta, jossa Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu jäljitti terroristijärjestö al-Qaidan perustajaa Osama bin Ladenia. Elokuvan nimi tulee sotilastermistä, joka tarkoittaa puolenyön jälkeistä puolta tuntia. Samalla se on viittaus operaatioon, jota pidettiin hämärän peitossa vuosikymmenen ajan.

Elokuvan keskiöön nousee Jessica Chastainin esittämä nuori CIA-virkamies Maya, jolle bin Ladenin jahtaamisesta tulee pakkomielle.

Bigelow (s. 1951) on tehnyt elokuvia jo 1980-luvun alusta alkaen. Hänen epätasaisesta cv:stään löytyy toimintaelokuvien merkkitapauksia (Myrskyn ratsastajat) ja kalliita floppeja (K-19 – The Widowmaker). The Hurt Locker nosti Bigelow’n uran uuteen kukoistukseen, ja Zero Dark Thirty osoittaa, että hän on ansainnut menestyksensä. The Hurt Lockerin tapaan Zero Dark Thirty on intensiivinen, realistinen ja ennen kaikkea virtuaalimaisella taidolla ohjattu kokonaisuus, jonka kaikki osa-alueet osuvat maaliinsa, oli sitten kyse kuvauksesta, äänimaailmasta tai näyttelijöiden roolisuorituksesta.

Jos tuntee lähihistoriaa, tietää miten bin Ladenin jahdissa lopulta kävi, mutta se ei tee elokuvasta millään lailla yllätyksetöntä. Bigelow ja Boal ovat rakentaneet trillerin, joka etenee loppua kohti kasvavalla jännityksellä eikä ota vankeja. Zero Dark Thirty kestää yli kaksi ja puoli tuntia, mutta siinä ei ole yhtään liikaa.

Yhdysvalloissa monet yhteiskunnalliset vaikuttajat ovat arvostelleet elokuvaa. Muun muassa entisen presidenttiehdokkaan John McCainin ja muidenkin republikaanipoliitikkojen mielestä elokuvassa esitetty amerikkalaisten harjoittama kidutus ei vastaa todellisuutta. Jotkut taas ovat tulkinneet, että Bigelow ja Boal näyttävät vesikidutuksen välttämättömänä keinona saada vaarallinen terroristi kiinni.

Bigelow on itse sanonut, että elokuva ei ota poliittisesti kantaa puoleen eikä toiseen. Ainakaan tekijät eivät näytä ihannoivan niitä julmia menetelmiä, joita elokuvassa näytetään. Bigelow ja Boal kertovat tarinansa kaunistelematta, ja siinä näytetään, että sota ja terroristien jahtaaminen on häikäilemätöntä ja raakaa. Päähenkilö Mayakin on pakkomielteessään hieman surullinen hahmo samaan tapaan kuin The Hurt Lockerin adrenaliinin voimalla käyvä päähenkilö. Mayalla ei tunnu olevan henkilökohtaista elämää, vaan työ täyttää kaiken. Maya on intohimoinen isänmaan ystävä, joka haluaa saavuttaa päämääränsä hinnalla millä hyvänsä, mutta hänestä ei silti tehdä suurta sankaritarta. Maya on ristiriitainen hahmo ja Zero Dark Thirty herättää ristiriitaisia tunteita, mutta se onkin Bigelow’n ohjaustyön suuri vahvuus.

Zero Dark Thirty -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa