Mikä on kaikkien aikojen paras musikaali? Katso Top 10

6.5.2013 20:00

Musikaali on ollut merkittävä elokuvagenre siitä lähtien kun elokuvassa on ollut ääni. Musikaalin 40- ja 50-lukujen kulta-aikojen jälkeen lajityyppi on ollut välillä pitkään pimennossa, mutta 2000-luvulla musikaali on elänyt uutta nousukautta sellaisten menestysten Moulin Rouge!, Chicago ja Les Misérables ansiosta. Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2005.

Teksti: Jussi Huhtala

10. West Side Story

Kansi - WestSideStory

Suosittuun Broadway-musikaaliin perustuva West Side Story on eräänlainen päivitys William Shakespearen Romeosta ja Juliasta. Näytelmän vihoissa olevat perheet ovat vaihtuneet kahdeksi taistelevaksi nuorisojengiksi. Puertoricolaisjengi Sharks ja pääasiassa italianamerikkalaisista koostuva Jets käyvät valtataistelua Manhattanin takapihoilla. Lisää jännitteitä syntyy, kun eri jengeihin kuuluvat Tony (Richard Beymer) ja Maria (Natalie Wood) rakastuvat.

Veteraaniohjaaja Robert Wise keskittyi juonen ja dialogin ohjaukseen Jerome Robbinsin vastatessa näyttävistä musiikki- ja tanssinumeroista. Leonard Bernsteinin säveltämät ja Stephen Sondheimin sanoittamat laulut kuten Maria, I Feel Pretty ja America esitetään unohtumattomalla tavalla.

Natalie Woodin valinta pääosaan herätti kritiikkiä. Woodin lauluosuudet oli dubattava eikä hän ollut kaksinen tanssijakaan. Parhaat roolityöt nähdäänkin sivuosissa, joista George Chakiris ja Rita Moreno voittivat Oscarit. Yhteensä Oscareita tuli peräti kymmenen. Vuosien varrella West Side Storyn hohto on hieman haalistunut, mutta se tarjoaa silti monia hienoja hetkiä.

9. Sininen enkeli

Kansi - Sininen enkeli

Sininen enkeli on elokuva, joka teki Marlene Dietrichistä maailmankuulun. Dietrich oli elokuvan ohjaaja Josef von Sternbergin löytö ja Sininen enkeli oli heidän ensimmäinen yhteistyönsä. He jatkoivat menestyksekästä yhteistyötä Hollywoodissa muun muassa elokuvilla Marokko (1930), Vaalea venus (1932) ja Shanghain pikajuna (1932).

Arvostettu professori Immanuel Rath (Emil Jannings) huomaa, että hänen oppilaansa viettävät aikaa paheellisessa Sininen enkeli -yökerhossa. Erityisesti oppilaita kiinnostaa yökerhon vamppimainen tähti Lola Lola (Dietrich) .

Rath lähtee paikan päälle kyttäämään oppilaitaan, mutta ei tarvita kuin yksi Lola Lolan lauluesitys niin Herr Professor on itse täysin naisen lumoissa. Eikä ihme. Dietrichin Lola Lola on elokuvahistorian tyrmäävin femme fatale, jonka tyyliä on kopioitu lukuisissa elokuvissa.

Sinisessä enkelissä kuullaan useita Friedrich Holländerin lauluja Dietrichin esittämänä. Elokuvasta tehtiin kaksi eri versioita, toinen saksaksi ja toinen englanniksi, jotka poikkeavat hieman toisistaan.

8. Moulin Rouge!

Kansi - Moulin Rouge

Australialaisen Baz Luhrmannin ohjaama Moulin Rouge! on eräänlaista postmodernia musikaalia. Visuaalinen ilme on henkeäsalpaavan komea. Leikkauksessa on vaikutteita musiikkivideoista. Nykymusiikkia käytetään surutta vaikka tarina sijoittuu vuoteen 1899. Tunnettujen laulujen sanoja on napattu mukaan dialogiin.

Pennitön runoilijanalku Christian (Ewan McGregor) on lähtenyt Pariisiin tutustumaan boheemielämään. Hän pääsee taiteilija Toulouse-Lautrecin (John Leguizamo) siipien suojaan tekemään musiikkinäytelmää Moulin Rouge -yökerhoon. Moulin Rougen tähti on kaunis kurtisaani Satine (Nicole Kidman), jota Christian pääsee haastattelemaan. Siitä seuraa intohimoinen suhde, joka ei kuitenkaan suju ongelmitta. Satinen perään kuolaa myös varakas herttua (Richard Roxburgh), jonka investoinnit ovat yökerhon omistajalle (Jim Broadbent) tärkeitä.

Luhrmannin ylitsepursuava tyylittely karkaa ehkä välillä vähän käsistä, mutta siitä huolimatta Moulin Rouge on harvinaisen kekseliäs ja viihdyttävä katselu- ja kuuntelukokemus.

Lisää luettavaa